ПРОФИЛАКТИКАТА И ЛЕЧЕНИЕТО СА ВАЖНИ

Депресията не само причинява забележими временни промени в структурата и функцията на мозъка, но може също и да причини постоянни промени според едно проучване във Факултета по медицина на университета Уошингтън в Сейнт Люис. Използван е ядрено-магнитен резонанс.

Жени с история за депресия имат от 9 до 13 процента по-малък размер на хипокампа. Областта на хипокампа в мозъка участва в ученето и паметта.  Участниците, които докладват най-много случаи на депресия, имат по-малък размер на хипокампа, от жените, които докладват по-малко епизоди. Жените с история на депресия имат по-ниски постижения на теста, който изследва словесната памет, ключова функция на хипокампа. Проучването също установява, че амигдалата, област на мозъка, свързана с емоциите, е също по-малка при тези жени.

Един от авторите на проучването, д-р Ивет Шелайн, заявява: ,,Откритието, че депресията може да намали размера на мозъка  подчертава значението на лечението и профилактиката на депресията“. Подходящо лечение може да предотврати страданието, да възстанови качеството на живот и да ограничи дълготрайното увреждане на конкретни области на мозъка.

,,Изход от депресията“ –  Издателство ,,Нов живот“

Можете да купите книгата: https://newlife-bg.com/product-category/faith-spirituality/?product-page=2