ПРОФИЛАКТИКА НА ДЕПРЕСИЯТА – ЧАСТ I
Направете така, че винаги яденето ви да бъде в точно определено време с промеждутъци от пет часа и умерено по количество. Постоянството в режима на хранене е важно за регулиране на кръвната захар и за осигуряване на необходимата почивка на храносмилателната система. Рафинираните сладкиши трябва да се ядат много рядко, ако въобще се ядат. Въглехидратите трябва да идват от плодовете и пълнозърнестите храни, като пшеница, царевица, овес, просо. Ниският хемоглобин може да се избегне с приемане на храни, богати на желязо, витамин С и витамин В12. С високо концентрации на желязо за плодово-млечните вегетарианци (тези, които освен растителни храни ядат мляко и яйца) са сухите плодове, тъмнозелените листни зеленчуци, пълноценните зърна, яйцата и сиренето. Яйцата и сиренето би трябвало да се употребяват рядко. Необходимите дози на витамин В12 се осигуряват с малки дневни приеми на мляко, каймак и извара. Вегетарианците, които не употребяват млечни продукти могат да получават В12 с използване на обогатени с него соеви продукти, като вегетариански шницели и немлечен айрян.
Храната трябва да се приема бавно и да се сдъвква напълно, за да произведе пълноценна кръв. Частично смляната храна, която остава в стомаха прекалено дълго, образува алкохол. Това се получава, когато преяждаме, пием прекалено много течности по време на хранене или поемаме на едно ядене комбинация от храни, които изискват различни периоди от време, за да се пренесат към червата и да се абсорбират от кръвоносната система.
,,Възстановяване на увредения мозък“ Издателство ,,Нов живот“