ПРОФИЛАКТИКА НА ДЕПРЕСИЯТА – ЧАСТ II

Какво да правим, когато ни се стоварят депресиращи чувства и мисли. В момента, в който разберете, че това става, действайте решително. Ако е възможно, напуснете мястото, където се намирате, и помислете за някаква физическа работа. Смяната на обстановката ще помогне да промените и мислите си. Преднамерено пренесете мислите си върху нова задача: чистене, копаене, садене. Изпийте чаша вода. Дишайте дълбоко чист въздух. Енергично измийте лицето и тила си със студена вода. Вземете топъл душ, като го сменяте със студен.

Всеки от тези механични методи има за цел да раздвижи кръвта, да запали мисловните пътища в нервната система и да улесни използването на силата на волята, да насочи мислите ви позитивно върху вашия цялостен и достоен живот. Докато правите това, мислете за нови, ободряващи неща… Мозъчните центрове, предизвикващи подобни чувства и действия се намират един до друг и когато единият се задейства, близките центрове също се ангажират. В светлината на това, много лесно се разбира защо една обезкуражаваща мисъл повлича след себе си друга и друга, докато всичко, за което помислиш, е само обезкуражаващо. Ето защо, когато това се случи, променете мястото, където минават такива мисли, и това ще помогне мисленето да се насочи към по-приятни неща.

Ако сте в депресия от това, че много уважаван от вас човек ви е отхвърлил, веднага протегнете ръка на някой нещастен и пренебрегнат. Мислете за малките деца и възрастните. Те ще оценят вашите грижи и ще изпитате радост от това, че сте полезен.

,,Възстановяване на увредения мозък“   Издателство ,,Нов живот“