РАЗЛИЧНИ КАЛОРИИ ИЛИ РАЗЛИЧНА ХРАНА
Макар намаляването на калории да лежи в повечето стратегии за отслабване, доказателствата сочат, че по-голяма част от хората, които отслабват, като контролират големината на порциите си, след време отново връщат теглото си. Гладуването почти никога на сработва в дългосрочен план. Затова няма ли да е по-добре ако намерим начин да консумираме повече храна, за да извлечем същите ползи за отслабване. Изследователите разделили участниците с наднормено тегло на две групи. Помолили хората от първата група да изяждат седмично пет купички леща, нахут, белен грах или фасул – без да внасят други промени в хранителния си режим. Хората от втората група били помолен просто да намалят с петстотин ежедневния прием на калории. И познайте чие здравословно състояние се подобрило? Групата, на която препоръчали да консумира повече храна. Оказало се, че консумирането на зърнено-бобови култури е също толкова ефективно за отслабването и подобряване на контрола на кръвната захар като намаляването на калориите. Групата със зърнено-бобовите култури имала допълнителни ползи под формата на подобрена регулация на холестерола и инсулина. Това е окуражителна новина за хората с наднормено тегло, които са изложени на риск от диабет тип 2. Вместо просто да консумират по-малки порции и да намаляват количеството на храната, която приемат, те могат да подобрят качеството на храната си, като консумират храни, богати на варива.
,,Можем да сме здрави” Д-р Майкъл Грегър
Авторът предупреждава съветите, дадени в книгата, да се прилагат след консулт с личния или лекуващия лекар.