Разрешаване на конфликти

Конфликтът разкрива истинската ни същност: дали сме егоисти или алтруисти.

Парадигма на егоизма: Аз съм в центъра на моя живот и ИСКАМ да направя всичко възможно АЗ да се чувствам добре.

Парадигма на алтруизма: Аз съм важен, но другият е също толкова важен, колкото мен. ИСКАМ да направя всичко възможно ВСИЧКИ да се чувстваме добре.

От житейската ни философия зависи КАК ще разрешаваме конфликтите в дома, на работа, със съседите.

В нашата народопсихология уважението към другия не е на голяма почит. Всички знаем известната българска „мъдрост“: „Не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле“. Това не е добра предпоставка за разрешаване на проблемите с любов.

Обаче тъй като сме Християнска нация, повече ми харесва златното правило на Християнството, възприето като общочовешка ценност: „Прави на другите това, което искаш те да правят на теб“ (Матей 7:12).

Колко е важен начинът на общуване доказва експериментът с топлото и със студеното общуване: Професорът по лингвистика Джордж Лакоф разказва за един експеримент в Торонто, по време на който две групи хора са вкарани в две различни стаи. С едната група се общува топло и мило, а с другата – не. Когато излизат, хората са попитани каква приблизително е била температурата в стаята. Първата група отговаря, че е било с 5 градуса по-топло в сравнение с цифрата, назована от хората във втората група. 5 градуса по-топло! (http://www.168chasa.bg/article/6393196). Невероятно е, че сърдечното общуване ни стопля не само духовно, но и физически, буквално!

Разрешаването на конфликтите е непосредствено свързано с думата ЕМПАТИЯ. Какво означава тя? Съчувствие: способността на човек да съпреживява емоциите и мислите на другите. При конфликт е особено важно да впрегнем всичките си способности за съпреживяване.

Принцип №1: Конфликтът не е битка, която трябва да бъде спечелена, а трудна ситуация, за която може да се намери решение

Принцип №2: Конфликтът не е време да използваме твърде емоционални и обидни думи

Принцип №3: Признай собствения си принос в конфликта

Принцип №4: Разбери позицията на другия в конфликта

Принцип №5: Представи предложение за решение на конфликта

Принцип №6: Приеми, че можете да бъдете близки, дори и да не се разреши конфликтът както ти се иска

В края ще представя една проблемна ситуация, която може да бъде разрешена много по-конструктивно, ако използваме принципите за разрешаване на конфликти. Понякога със съвсем малки промени можем да постигнем огромни резултати за преодоляване на конфликтите с любов.

 Проблемна ситуация в брака

Съпругата и съпругът се прибират вкъщи и сядат да вечерят. Започват да си говорят.

Съпругата: Днес много ме ядосаха в работата. Не бяха се обадили на доставчиците навреме и половин ден стояхме да чакаме материалите.

Съпругът: Да видиш пък при нас какво се случи: Стана късо съединение и колегата едва не умря от токов удар!

Съпругата: Да, да, моите проблеми са винаги малки, а твоите – големи. Никога не мислиш за никого другиго, освен за себе си!

Съпругът: Да, аз съм все егоист, а ти си все добрата. Писна ми от мърморенето ти.

Следва размяна на обидни реплики, тряскане на врати и обидено мълчание за няколко дена.

Тук забелязвам два основни проблема: липса на емпатия и твърде емоционално заредени думи.

 Безпроблемна ситуация в брака

Съпругата и съпругът се прибират вкъщи и сядат да вечерят. Започват да си говорят.

Съпругата: Днес много ме ядосаха в работата. Не бяха се обадили на доставчиците навреме и половин ден стояхме да чакаме материалите.

Съпругът: Неприятна работа. Зная, че никак не обичаш непредвидените препятствия. Важното е, че нещата са се оправили. (Изразява внимание и съчувствие) Да видиш пък при нас какво се случи: Стана късо съединение и колегата едва не умря от токов удар!

Съпругата: (Доволна, че е получила съчувствие) Сериозно! Какво стана, ти къде беше, да не си пострадал?

Съпругът: Нищо ми няма, слава Богу. Но доста се стреснахме. Трябва повече да внимаваме.

Съпругата: Само като си представя, че можеше и ти да пострадаш… А колегата ти как е?

 Когато се научим да проявяваме истинска емпатия, истинско съчувствие към близките си хора, 90% от конфликтите с тях най-вероятно ще се разрешат от само себе си. И ще можем да вложим енергията си в конструктивно разрешаване на наистина важните проблеми.

Ако желаете да следите видеата и публикациите ми, харесайте фейсбук страницата ми „Психология за всеки ден“ и посетете нашия уебсайт https://facebible.bg/, където в раздел Психология публикувам статии и видеа.

За по-добро общуване ви препоръчвам книгата „Истински семеен разговор“ от Уили и Илейн Оливър на издателство „Нов живот“.

Йорданка Дейчева, психолог