РАЦИОНАЛНИ ПРОМЕНИ В КУХНЯТА
Гъбите са страхотен начин за намаляване на калориите и подобряване на вкуса. Те съдържат само около сто калории на четиристотин и петдесет грама, така че включването им в нашите ястия със сигурност може да намали калорийната плътност, но онова, което ги прави идеален заместител на месото, е приятния вкус, който се проявява особено добре при готвенето им. Изследванията показват, че използването на гъби вместо месо намалява калориите наполовина, без да се прави компромис с вкусовите качества и засищането. Това накарало изследователите да заключат, че дори само едно такова заместване седмично би могло да доведе до отслабване с повече от два килограма за една година.
В друго изследване учени от ,,Джонс Хопкинс“ рандомизирали хора с наднормено тегло в една от две групи: на участниците в едната казали да следват предписанията за хранителен режим основани на Пирамидата с препоръки за хранене на Министерството на земеделието на САЩ, а на тези в другата да се придържат към предписанията за същия хранителен режим, но също и да заместват с гъби месото в ястия три пъти седмично. След година групата с гъбите не само имала по-добри метаболитни показатели и по-малко възпаления (което следва да се очаква винаги, когато се намали месото), но и в разстояние на шест месеца постигнала значително отслабване от три килограма, което успяла да запази до края на годината.
,,Можем без диети“ д-р Майкъл Грегър