ПРЕОДОЛИМИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

Ако приемете предложението ми да опитате растителната диета за един месец, вероятно ще се изправите пред пет предизвикателства:

  • През първата седмица може да имате известно стомашно неразположение, тъй като храносмилателната ви система се приспособява. Няма защо да се тревожите. Това е естествено и обикновено не продължава дълго.
  • Ще ви е необходимо да научите някои нови рецепти, да опитате нови блюда, да откриете нови ресторанти. Ще трябва да обърнете внимание на вкусовете си и да се спрете на ястия, които наистина ви харесват. Това е ключът.
  • Ще трябва да се приспособите психически. Независимо от това колко е пълна чинията ни, много от нас са свикнали да мислят, че без месо яденето не е истинско, особено вечерята. Необходимо е да преодолеете предразсъдъците.
  • Може би няма да можете да посещавате същите ресторанти както преди или ще трябва да си поръчвате други ястия. Това изисква приспособяване.
  • Приятелите, семейството и колегите ви може да не ви подкрепят. По някаква непонятна причина, много хора се чувстват застрашени, ако сте вегетарианец или веган. Може би поради това, че дълбоко в себе си знаят, че диетата им не е много здравословна.

,,Китайското проучване“  д-р Кембъл

P.S. При хранителен режим, изключващ всички животински продукти, трябва да се правят периодични изследвания за нивото на вит. В12 и вит D и да се комбинират бобови и зърнени храни, с добавка и на малки количества ядки, за да се приемат пълноценни белтъчини. Промени и в храненето, особено при заболяване, трябва да се съгласуват с лекуващия лекар.