РЕШЕНИЯ НА ЖИВОТ И СМЪРТ

Проследяването на хора във времето показва, че онези, чийто хранителен режим вече е основан на растителни храни или пък просто се ориентират  към консумиране на повече растителни храни, напълняват по-малко. Всяка допълнителна година консумиране само на растителни храни е свързана със седем процентен спад на риска от затлъстяване сред възрастните хора.  При деца в училищна възраст консумирането на яйца, месо и млечни продукти е свързано с по-голяма вероятност от затлъстяване, докато еквивалентите им на растителна основа като зеленчукови бургери, не са, а непреработените растителни храни като зърнени продукти, боб и ядки имат предпазни свойства.

Този вид данни накарали бившият ръководител на департамента по диетология в университета на Лома Линда да предложи  да отглеждаме децата си с хранителен режим, основан на растителни храни,  с цел да се помогне за справяне с епидемията от детско затлъстяване. Заболяването от диабет в детска възраст може да съкрати почти двадесет години от живота на човек. Кой родител не би направил и невъзможното, за да добави десетилетия към живота на децата си? Трябва да си дадем сметка, че вземаме решения на живот и смърт в магазина за хранителни стоки, когато купуваме храна за семействата си.

,,Можем без диети“  д-р Майкъл Грегър

P.S. При хранителен режим, изключващ всички животински продукти, трябва да се правят периодични изследвания за нивото на вит. В12 и вит D и да се комбинират бобови и зърнени храни, с добавка и на малки количества ядки, за да се приемат пълноценни белтъчини. Промени и в храненето, особено при заболяване, трябва да се съгласуват с лекуващия лекар.