РИСК ЗА ОСТЕОПОРОЗА

Повишената честота на фрактурите на бедрената кост често се използва като индикатор за остеопороза, костно заболяване, засягащо особено жените след менопаузата. Често се твърди, че то се дължи на недостатъчен прием на калций. Ето защо, хората, формиращи здравните политики, често препоръчват да се консумира повече калций. Млечните продукти са особено богати на калций, поради което млечната индустрия с готовност подкрепя усилията за стимулиране консумацията на калций. Но нещо не е както трябва, защото страните, които употребяват най-много краве мляко и неговите продукти, имат най-висока честота на счупвания и най-лошо костно здраве. Едно възможно обяснение намираме в обзор, показващ забележително силна връзка между приема на животински протеини и честотата на костните фрактури при жените от различни страни. Той е дело на изследователи от медицинския факултет на Университета в Йейл, които го публикуват през 1992 г. Обхваща тридесет и четири различни проучвания, отнасящи се за шестнадесет страни и оформени в двадесет и девет рецензирани публикации. Заключението е, че 70 % от фрактурите при жените на и над петдесет годишна възраст са свързани с консумация на животински протеини. Според тези изследователи, животинските протеини за разлика от растителните, усилват киселинността в тялото. Повишена киселинност означава, че кръвта и тъканите ни стават по-кисели. Тялото не харесва киселата среда и започва да се съпротивлява. За да неутрализира киселината, то изразходва калций, който служи като много ефективна основа. Но този калций трябва да дойде отнякъде и в крайна сметка се извлича от костите. Това ги отслабва и увеличава риска от счупвания.

,,Китайското проучване“  д-р Кембъл