„Самоизпълняващи се пророчества“

Чували ли сте психологическия термин „самоизпълняващи се пророчества“? Идеята е, че ако често мислим по определен начин или имаме определена нагласа, нашият мозък изпраща сигнали към тялото (телесните системи и органи) и това променя химията вътре в нас, а тя се отразява пряко върху физическото ни състояние. Това е връзката между психика и физика, т.нар. психосоматична връзка.

Например, ако човек постоянно се тревожи и притеснява, че ще се разболее от някоя болест, тази мисловна нагласа предизвиква такива физиологичнr промени, че има голяма вероятност той/тя наистина да се разболее от нещо. И то няма да бъде „наказание Божие“, както са смятали в миналото, или пък „случайност“, както можем да си мислим днес, но логична последица от този му начин на мислене – психосоматична връзка.

Или пък ако човек е постоянно раздразнителен, често се ядосва и дразни, той поддържа високо ниво на стрес-хормони в тялото си. Затова има голяма вероятност те да причинят някакво сърдечно-съдово заболяване или мозъчно-съдово заболяване като например високо кръвно налягане, инфаркт, инсулт и др. Много от нас познаваме хора, които след изблик на гняв са получили спукване на кръвоносен съд или пък не толкова безобидни сърдечни проблеми. Дори са познати случаи на смърт в изблик на неконтролируем гняв.

Погрешни послания

Д-р Недли, известен с успешната си и новаторска програма „Изход от депресията“, казва: „Песимистът, който хваща грип, ще е сигурен, че той ще се развие в пневмония и много такива хора наистина си създават самоизпълняващи се пророчества, като изпращат погрешни послания на тялото и психиката си“ (Недли, Н. Изгубеното изкуство на мисленето. Издателство „Нов живот“, глава 3 „Почистете основно филтрите си“).

Мъдрецът Соломон още от преди около 3 000 години е наблюдавал тази връзка между психика и физика – психосоматичната връзка: „Веселото сърце е благотворно лекарство, а унилият дух изсушава костите“ (Притчи 17:22). Забелязал е, че оптимистичният мироглед въздейства благотворно не само върху настроението, но и върху здравето на човека. А песимистичната настройка създава не само мрачно лице, но и здравословни проблеми.

Как да противодействаме на „самоизпълняващите се пророчества“?

Единственият начин е да правим всичко възможно да мислим трезво: да гледаме реалистично на проблемите и стреса, да намираме подходящите решения и да ги прилагаме с помощта на оптимистична житейска философия.

  1. Бъди „реалистичен оптимист“

Песимизмът е опасен за здравето ни, но какво да кажем за необуздания оптимизъм? Той е също толкова опасен.

Песимистът, който се зарази с вирус, ще е сигурен, че ще развие усложнения и много такива хора могат наистина да се влошат, като мислят за това постоянно и изпращат на тялото си погрешни послания, т.нар. „самоизпълняващи се пророчества“.

Абсолютният оптимист, който мисли, че нищо няма да му се случи, може да пренебрегне симптомите и да не вземе предпазни мерки, а да принуждава тялото си да работи прекомерно в момент, когато то има нужда от почивка и възстановяване. Всички познаваме хора, които все казват, че нищо няма да им стане, а накрая се разболяват сериозно.

И песимизмът, и безграничният оптимизъм са еднакво вредни. Здравословен е реалистичният оптимизъм. Реалистичният оптимист ще знае, че болестта е нещо сериозно и макар да се надява да не се разболее, ще предприеме подходящи предпазни мерки, за да предотврати усложненията.

Д-р Недли съветва: „Вместо да гледа през психичния филтър на песимизма или на абсолютния оптимизъм, целта на човека трябва да бъде „реалистичният оптимизъм“, където винаги очакваме най-доброто, но сме готови и за най-лошото“.

  1. Търси доброто в живота

Добрата новина е, че дори „задръстеният“ с негативи психичен филтър може да бъде прочистен. Когато откриете в себе си отрицателен „психичен филтър“, заместете нездравословните мисли с по-реалистични. Всяко зло е за добро. Има нещо положително буквално във всяка ситуация. Ако търсите достатъчно упорито, ще го откриете.

Например загубата на работа е наистина сериозен проблем. Но вместо да губите психична енергия за самосъжаление, е по-добре да си кажете: „Всяко зло е за добро. Може пък да си намеря по-добра работа“. И да насочите усилията си към търсене на други възможности за печелене на пари, а не към проклинане на злата съдба.

  1. Преоцени житейската си философия

Това, което мислим за себе си, за хората и за света, определя песимистичния или оптимистичния ни мироглед. Затова житейската философия заема централно място в борбата с пораженческите мисли, които могат да доведат до пораженчески чувства и да задействат цикъла на психосоматичната връзка: лоши мисли – лоши чувства – лошо здраве.

За мен Християнството е изключително оптимистична философия. Един от любимите ми стихове е: „Бог няма да позволи изпитанието пред вас да е по-голямо, отколкото можете да понесете, и заедно с изпитанието ще ви посочи и изход, за да можете да устоите“ (1 Коринтяни 10:13). Вярата, че във всеки един момент има на Кого да разчитам, ми носи изключително спокойствие.

Разбира се, мирогледът е лично решение. Но е много важно да оцените своята житейска философия – дали ви носи радост и оптимизъм. Ако не – трябва да я преосмислите.

Ще завърша с думите на Ноам Чомски: „Оптимизмът е стратегия. Ако не вярвате, че е възможно да има по-добро бъдеще, никога няма да направите крачката, която ще доведе до по-добро бъдеще. Ако смятате, че няма надежда, няма и да има надежда. Изборът е ваш“.

Йорданка Дейчева, психолог; ydeicheva@facebible.bg