САМО ФИБРИТЕ ЛИ ПОМАГАТ

Белите южноафриканци имат седемнадесет пъти повече рак на дебелото черво, отколкото черните южноафриканци и първоначално се е смятало, че това се дължи на много по-голямата употреба на фибри под формата на непреработена царевица от черните южноафриканци. Но през последните години черните южноафрикцнци използват все повече рафинирани царевични продукти, т. е. царевица без фибри. Днес те ядат по-малко фибри дори от белите южноафриканци. Въпреки това ракът на колона при черните южноафриканци остава на ниско ниво, което поставя под въпрос до колко предпазващият от рак ефект се дължи само на фибрите. Ново проучване показва, че по-високата честота на рака на колона при белите южноафриканци може да се дължи също на по-голямата употреба на животински протеини (77 срещу 25 грама/ден), мазнини, общо (115 срещу 71 грама/ден) и холестерол (408 срещу 211 мг/ден] Изследователите предполагат, че много по-високата честота на рак на колона при белите южноафриканци може да бъде повече свързана с количеството на животинските протеини и мазнини в диетата им, отколкото на липсата на протективен ефект от фибрите в храната. Това, което е ясно е, че диетите, богати на естествени фибри и бедни на храни от животински произход, имат предпазно действие срещу колоректален рак.

,,Китайското проучване“  д-р Кембъл