СЕЛЕН – ЗАЩО Е ВАЖЕН
Антиоксидантните функции на селена са жизненоважни за мозъчната физиология. Той е микроелемент, който се намира в зърнени храни (като пшеницата), отглеждани в богати на селен почви. Спомага за поддържането на антиоксидантните свойства на глутатиона, важен мозъчен антиоксидант. Селенът и глутатионът особено ефективно предпазват една мозъчна област (субстанция нигра), която силно се засяга от болестта на Паркинсон. Разбирането за връзката между окислителните процеси и невродегенеративните болести като болест на Алцхаймер и Паркинсон превръща антиоксидантната защита в още по-жизненоважен въпрос. Високото съдържание на селен в храната (приблизително от 200 до 400 микрограма дневно), изглежда, намалява риска от различни видове рак, включително на белите дробове и дебелото черво. По-ниските количества само на селен (100 микрограма дневно) или в комбинация с цинк подобряват състоянието на имунната система при по-възрастни хора. Въпреки доказателствата за значението на селена в различни случаи, прекалено голямо количество от този елемент е токсично.
Излишният селен може да породи редица проблеми, включително загуба на коса и нокти, лош дъх, аномалии в кръвните съсиреци (продължително протромбиново време’), разстройване на хормоналната система (включително хормоните на щитовидната жлеза и хормоните на растежа), увреждане на белите кръвни клетки (естествените клетки-убийци), чревни разстройства и отравяне на черния дроб. Проучванията на една област в Китай с високо съдържание на селен в храната – и последвалото натравяне на хората – показват, че максимално безопасното ниво на селен е около 400 микрограма дневно. Други изследователи предлагат максимално безопасно ниво от 300 микрограма или по-малко.
Как бихме могли да приемаме оптимално количество селен без предозиране? Аз препоръчвам да ядете храни, които са естествено богати на този микроелемент ( бразилски орехи, пълнозърнесто пшенично брашно, слънчогледови семки, пшеничен зародиш, кафяв ориз) и да не използвате хранителни добавки.
P.S. Според приети норми в България: преоръчителна дневна нужда на селен – 55-75 микрограма, на цинк – 10 милиграма.
,,Изгубеното изкуство на мисленето“ Издателство ,,Нов живот“