СЕЛЕН – ЗАЩО Е ВАЖЕН

Антиоксидантните функции на селена са жизненоважни за мозъчната физиология. Той е микроелемент, който се намира в зърнени храни (като пшеницата), отглеждани в богати на селен почви. Спомага за поддържа­нето на антиоксидантните свойства на глутатиона, важен мозъчен анти­оксидант. Селенът и  глутатионът  особено  ефективно  предпазват  една мозъчна област (субстанция нигра), която силно се засяга от болестта на Паркинсон.  Разбирането  за връзката между окислителните процеси  и невродегенеративните  болести  като  болест  на  Алцхаймер  и  Паркинсон превръща антиоксидантната защита в още по-жизненоважен въпрос. Високото  съдържание  на селен в храната  (приблизително  от 200  до 400  микрограма дневно), изглежда, намалява риска от различни видове рак,  включително  на белите  дробове  и  дебелото  черво. По-ниските количества само на селен  (100 микрограма дневно)  или в комбинация с цинк  подобряват  състоянието  на  имунната  система  при  по-възрастни хора. Въпреки доказателствата за значението на селена в различни случаи, прекалено голямо количество от този елемент е токсично.

Излишният селен  може  да породи  редица  проблеми,  включително  загуба  на коса и нокти,  лош  дъх,  аномалии  в  кръвните  съсиреци  (продължително  протромбиново време’), разстройване на хормоналната система (включително хормоните на щитовидната жлеза и хормоните на растежа), увреждане на белите  кръвни  клетки  (естествените  клетки-убийци),  чревни  разстрой­ства и отравяне на черния дроб. Проучванията на една област в Китай с високо съдържание на селен в храната – и последвалото натравяне на хората – показват, че максимал­но  безопасното  ниво  на селен  е около  400  микрограма дневно. Други изследователи предлагат максимално безопасно ниво от 300 микрограма или по-малко.

Как бихме могли да приемаме оптимално количество се­лен без предозиране? Аз препоръчвам да ядете храни, които са естествено богати на този микроелемент ( бразилски орехи, пълнозърнесто пшенично брашно, слънчогледови семки, пшеничен зародиш, кафяв ориз) и да не използвате хранителни добавки.

P.S. Според приети норми в България: преоръчителна дневна нужда на селен – 55-75 микрограма, на цинк – 10 милиграма.

,,Изгубеното изкуство на мисленето“  Издателство ,,Нов живот“