Серотонин и добро настроение

Ниските количества серотонин в мозъка са фактор, допринасящ за депресията. Освен това, в областта на челния дял (наречен фронтален дял на мозъчната кора) серотонинът се произвежда в по-големи количества, отколкото в някоя друга част от мозъка. И както може да се очаква, ако челният дял е депресиран, количеството съответно ще бъде по-ниско.

Високото ниво на серотонин в мозъка е важен фактор за лечение на депресията, но той не се намира в никоя храна или хранителна добавка. Може да се произвежда единствено вътре в тялото.

То има нужда от определени „суровини“, за да прави серотонин. Една от тях е аминокиселината триптофан. Консумирането на храни с достатъчни количества триптофан оптимизира произвеждането на серотонин.

Едно проучване включва 15 жени, които имат минала история на депресия, но са се възстановили и понастоящем са умствено здрави и щастливи без да приемат медикаменти. Тези жени са поставени на диета с ниско съдържание на триптофан. Тя довежда до 75% понижение на концентрацията на триптофан в плазмата. Десет от петнадесетте жени проявяват временни, но клинично значими депресивни симптоми. Някои от тях твърдят, че болестта „се е повторила изцяло“. Учените отбелязват, че една жена „преживя внезапен пристъп на тъга, депресия и неконтролируем плач“.

Една от моите пациентки беше забелязала, че ако само за един ден премине на диета с ниско количество триптофан, ще последва повторение на депресията и анорексията при нея.

БОГАТИ НА ТРИПТОФАН ХРАНИ (мг/100г)
Тиквени семки, печени                                    1312

Водорасли спирулина, изсушени                 929

Семена от чия                                                         721

Сусамово семе                                                       388

Слънчогледови  семки, изсушени               348

Черни орехи, изсушени                                    318

Ленено семе                                                           297

Тофу, сурово, твърдо                                         246

Овес                                                                           234  

Д-р Нийл Недли, „Изход от депресията“

Превод: Йорданка Дейчева