Серотонин и добро настроение
Ниските количества серотонин в мозъка са фактор, допринасящ за депресията. Освен това, в областта на челния дял (наречен фронтален дял на мозъчната кора) серотонинът се произвежда в по-големи количества, отколкото в някоя друга част от мозъка. И както може да се очаква, ако челният дял е депресиран, количеството съответно ще бъде по-ниско.
Високото ниво на серотонин в мозъка е важен фактор за лечение на депресията, но той не се намира в никоя храна или хранителна добавка. Може да се произвежда единствено вътре в тялото.
То има нужда от определени „суровини“, за да прави серотонин. Една от тях е аминокиселината триптофан. Консумирането на храни с достатъчни количества триптофан оптимизира произвеждането на серотонин.
Едно проучване включва 15 жени, които имат минала история на депресия, но са се възстановили и понастоящем са умствено здрави и щастливи без да приемат медикаменти. Тези жени са поставени на диета с ниско съдържание на триптофан. Тя довежда до 75% понижение на концентрацията на триптофан в плазмата. Десет от петнадесетте жени проявяват временни, но клинично значими депресивни симптоми. Някои от тях твърдят, че болестта „се е повторила изцяло“. Учените отбелязват, че една жена „преживя внезапен пристъп на тъга, депресия и неконтролируем плач“.
Една от моите пациентки беше забелязала, че ако само за един ден премине на диета с ниско количество триптофан, ще последва повторение на депресията и анорексията при нея.
БОГАТИ НА ТРИПТОФАН ХРАНИ (мг/100г) |
Тиквени семки, печени 1312
Водорасли спирулина, изсушени 929 Семена от чия 721 Сусамово семе 388 Слънчогледови семки, изсушени 348 Черни орехи, изсушени 318 Ленено семе 297 Тофу, сурово, твърдо 246 Овес 234 |
Д-р Нийл Недли, „Изход от депресията“
Превод: Йорданка Дейчева