СИСТЕМАТА  РЕНИН-АНГИОТЕНЗИН

За да разберем начина на действие на използваните днес медикаменти за лечение на хипертония, е добре да познаваме системата ренин-ангиотензин.

Ренинът е ензим, секретиран от бъбреците, въздействащ върху протеин, синтезиран от черния дроб (глобулин), който се трансформира в ангиотензин I, физиологично неактивно вещество. В белите дробове, вследствие дейността на определени ензими, ангиотензин I се преобразува в ангиотензин II, вещество със съдосвиваща функция, чрез активирането на симпатиковата нервна система, водещо до увеличаване на артериалното налягане. Освен силната си съдосвиваща функция, ангиотрнзин II  стумулира и отделянето на алдостерон от надбъбречните жлези, което увеличава обратното всмукване на натрий и вода от бъбреците, а това води до допълнително увеличаване на артериалното налягане.

Докато симпатиковата нервна система и системата ренин-ангиотензин допринасят за кратковременния контрол над артериалното налягане, то бъбреците са отговорни за поддържането обема на кръвта и артериалното налягане в дългосрочен план. Смята се, че бъбреците са отговорни за хипертонията заради нарушеното отделяне на натрий. С напредване на възрастта чувствителността към увеличения прием на сол се увеличава, като на възраст около 70 години по-голяма част от хипертониците са особено чувствителни към солта.

,,Погрижи се за сърцето си“  –   Издателство ,,Нов живот”