СИСТЕМА ЗА ЗАЩИТА

Имунната система е съвкупност от голям брой жлези, органи и произвежданите от тях клетки и белтъци. Основната им функция е разпознаването и неутрализирането на всички чужди за организма вещества (антигени), които могат да представляват заплаха за организма. С други думи казано, имунната защита действа на принципа предпазване на „своето” и унищожаване на „чуждото”. Особено важно за целта е разпознаването – прецизна функция, без която имунната система може да нападне собствените ни клетки. За щастие разполагаме с химически маркери, наречени антигени, които всяка клетка съдържа. Тези антигени могат да се сравнят с лични документи. Ако имунната система „забележи” подозрителен субект (чужд антиген на вирус), тя първо „иска личните му документи”, за да се разбере въпросната клетка дали е собствена или „нашественик”.

В имунната система участват тимусната жлеза, далакът, костният мозък, лимфните възли, а също и клетките непосредствени участници в имунната защита – макрофагите, В- и Т-лимфоцитите, фагоцитите и други, както и антитела с белтъчна основа – имуноглобулини, цитокини, лимфокини и други. Когато организмът на здрав човек е нападнат от чужди антитела целта на белите кръвни телца е да ги неутрализират. Най-активни в това отношение са В- и Т-лимфоцитите, които произвеждат имуноглобулините.

По сложност имунната ни система може да се сравни с нервната система, с която тя е в тясна взаимовръзка. Имунната система осъществява  регулация на имунния отговор до оптимално за организма ниво. Но различни фактори могат както да отслабят, така и да засилят имунната система.

СПОРТ

Счита се, че спортните занимания повишават имунните сили на организма чрез подобряване на метаболизма и ускореното изхвърляне на токсини. Но това е вярно само при две условия. Първо, заниманията да са редовни, тъй като епизодичните спортни изяви по-скоро стресират прекалено организма, което води до спад в имунната защита. Второ, тренировките трябва да са с умерено натоварване, без претрениране и да са подкрепени с адекватно възстановяване (хранене, сън, почивка). Всъщност, претренирането е един от най-големите врагове на имунната система.

При физическо натоварване се увеличава секерецията на стресовите хормони – адреналин и кортизол, като тяхното ниво е правопропорционално на интензивността и продължителността на тренировката. Кортизолът подтиска имунната система чрез намаляване на размножаването на някои бели кръвни клетки. Умерените упражнения обаче неутрализират вредното въздействие на стреса като подпомагат освобождаването на т.н. ендорфини. Това са естествени химични вещества, които ни помагат да се чувстваме добре.

ХРАНЕНЕ

Разнообразното и пълноценно хранене е в основата на изграждането и поддържането на силна имунна система. Храната трябва да осигурява всички необходими макро- и микроелементи.

На първо място ви трябват достатъчно пълноценни белтъчини. Недостигът им, както и общото недохранване са основната причина за отслабена имунна система. Аминокиселините, от които са изградени белтъчините взимат пряко участие в синтеза на имуноглобулините, които атакуват микробите и вирусите.

Храната трябва да е достатъчно балансирана, за да осигурява дневните ни нужди от витамини и минерали, най-вече А, В2, В6, В12, С, Е, Д,  желязо (сусам, боб, соя, нахут, леща, риба, слънчоглед, пшеница, бадеми, коприва, ов. ядки), цинк (сусам, овесени ядки, леща, соя, фъстъци, грах, месо, орехи, боб, бадеми, пшеница), магнезий (сусам, кашу, соя, нахут, боб, фъстъци, бадеми, коприва, лешници) и селен (зелен лук,боб, соя, фъстъци, ориз, месо, пшеница, чесън, краставици, портокали, мандарини,царевица, спанак).

Но при повишен прием на мазнини и наднормено тегло се наблюдават по-често нарушения в имунната система. Установено е, че капацитетът на имунните клетки”убийци” да унищожават туморни клетки е бил увеличен, когато приемът на мазнини е бил намален от 32 на 22% от енергийната стойност на диетата.(по данни от проф. д-р Стефка Петрова – ст. научен сътрудник по хранене и диететика – Национален център по хигиена, медицинска екология и хранене).

Омега 3 мастни киселини са известни със своя положителен ефект върху имунната система. Освен това те намаляват възпалителните процеси и увеличават дейността на белите кръвни клетки. Ще ги откриете основно в рибата (скумрия, сьомга, херинга, пъстърва, сардина и други), също в орехи, зеленолистни, чия и лененото семе. Но поради способността на рибата да натрупва попадналите във водата замърсители, растителните източници на Омега-3 са по-добри.

Не пренебрегвайте и силата на качествените въглехидрати. Те ни осигуряват енергия за мозъка и усилена мускулна работа и предпазват белтъчнините от изгарянето им за енергия. Но внимавайте с простите захари! Голямото покачване на кръвната захар, което те предизвикват, дезактивира фагоцитите в продължение на часове. Продължителното свръхнатоварване със захари може да доведе до свързването им с белтъчни молекули и образуване на т.нар. “гликирани белтъци”, които могат да предизвикат автоимунни заболявания.

Приемът на достатъчно вода също е от съществено значение за правилното функциониране на имунната система.

Приемането на достатъчно количество вода поддържа кръвта ни в течно състояние, позволяващо най-бърз транспорт на клетките на имунната система. В допълнение лигавиците на носа и устната кухина също се нуждаят от достатъчно количество вода за поддържане на бариерните си функции.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ И ИМУНОСТИМУЛАНТИ

Често срещан съвет за подсилване на имунната система е да се приемат т.нар. имуностимуланти. Истината е, че имунната система е прекалено сложна, за да приемате имуностимуланти без препоръката на компетентно лице.  Профилактичният им прием може да тласне имунната ви система към опасна свръхактивност с проявата на алергии например.

ДРУГИ ФАКТОРИ

Сън, почивка и възстановяване. Естествено, почивката и качественият и достатъчен сън имат благоприятен ефект върху имунната система, затова избягвайте тонизиращи напитки в късния следобед и работата вечер, които превъзбуждат нервната система и ви пречат да заспите. Лека вечеря поне 3 часа преди лягане, осигуряване на свеж въздух в спалнята, избягване на конфликти и стресиращи предавания вечер, също имат значение за осигуряване на пълноценен сън.

Стрес и други.  Голямото количество стрес  намалява производството на лимфоцити. Затова намалете до минимум стресовите фактори, поне тези, които зависят от вас.

Алкохолът и цигарите са сред най-големите врагове на имунната система. Противно на разпространеното мнение, че в малки дози алкохолът е полезен – той подтиска имунната система дори в умерени количества. Прекаляването с кафе също има изразен негативен ефект.

Слънце и околна среда. Слънчевата светлина също подсилва имунната защита и то по няколко начина. Всички знаем, че ултравиолетовите лъчи убиват микробите. Умереното излагане на слънце повишава активността на белите кръвни клетки, а също заздравява кожата, която е бариера срещу нахлуващите микроби. Под въздействието на слънчева светлина също така се синтезира витамин D, който от своя страна съдейства за подсилване на имунната система.

Лекарства. Някои лекарства могат значително за отслабят имунната система. Най-вредни в това отношение са кортикостероидите и антибиотиците. Тяхното назначаване и прием трябва да става само под лекарски контрол и то в комбинация с нужните имуностимуланти (освен ако не се отнася за автоимунно заболяване).

Тютюнът съдържа вредни  химически вещества, които намаляват силите на имунната система. Въздушните пътища съдържат ресничест епител, който изтласква навън попаднали микроби и чужди частици. Цигареният дим го блокира.

В последните години науката показа близката връзка между умственото и физическото здраве. Сега знаем, че когато човек се чувства безпомощен и без надежда тялото му произвежда т.н. хормони на стреса, както и др. химически вещества, които увреждат имунната система. Силната скръб, безпокойството, недоволството и вината – всички те  рушат жизнените ни сили.

От друга страна положителните емоции като благодарност, радост, доброжелателство и упование в Божията любов и грижа – са най-голямата защита на здравето. С Бог на наша страна, ние имаме сигурна помощ при всяка беда. Любовта на Бог може да замени вината, скръбта и безпокойството с дух на благодарност.

Исус отправя покана към всички: “Елате при Мен всички, които се трудите и сте обременени, и носите тежки товари, и Аз ще ви успокоя. И ще намерите покой на душите си.”