СЛЕДОБЕДНА ДРЯМКА

Лекарите са открили, че следобедният сън, колкото и да е неустоим, понякога не е благоприятен за здравето, нещо повече, може да постави в опасност дори живота. От години наред се наблюдава, че при хората, които не могат да устоят на желанието да си подремнат или поне  да си починат след обяд, рискът да заболеят от инфаркт, коронарна болест, диабет, високо кръвно налягане, затлъстяване и хиперхолестеролемия  (увеличаване на холестерола) е по-голям.

В Рехабилитационния  старчески център в Йерусалим били записани ежедневните навици на 544 души от двата пола. Смъртността в групата на хората, практикуващи следобедна дрямка, била приблизително два пъти по-висока, отколкото при хората, които не спели следобед. Изследователите от Отдела по хранене към факултета по обществено здраве към университета ,,Харвард“, САЩ, в сътрудничество с Института за здравето към университета на Коста Рика, публикуваха резултатите, наблюдавани при 505 души, оцелели след прекаран инфаркт на миокарда в сравнение с контролната група от 552-ма души. Изследването показва , че ежедневният следобеден сън се свързва с по-висок риск от инфаркт на миокарда.

Движението след хранене подобрява циркулацията на кръвта в целия организъм и благоприятства храносмилането, като ходенето след обяд около 1-2 километра е от изключително значение.

След хранене черният дроб рязко се изпълва с многобройни нутриенти, по-специално мазнини и и глюкоза, а мускулната активност би била от изключителна помощ за намаляване концентрациите на тези вещества в кръвта

,,Погрижи се за сърцето си“  –   Издателство ,,Нов живот“