СМИСЪЛЪТ НА ЖИВОТА

Какво бихте направили, ако имахте само още 24 часа живот?

Този въпрос бил зададен през 1930 година от известен журналист на някои от звездите на Холивуд. Въпреки, че оттогава са изминали повече от 90 години, отговорите на артистите са показателни за начина, по който разсъждава естествения човек, който не познава Бога и живее в плен на земната суета:

Лионел Баримор: „Няма да се оставя да отида като овца на заколение. Ще употребя всяка минута от тези 24 часа, за да намеря някаква възможност да избегна смъртта. Познавам много авторитетни лекари, ще се допитам и до много известни учени, за да открия начина чрез който стрелките на скъпоценния часовник, наречен „Живот”, да не спрат. Да, животът е прекрасен! Не бих могла да понеса една смъртна присъда“.

Мая Уест: „Когато разбера, че наистина съм осъдена, ударът ще бъде голям. Ще телефонирам веднага в Института по козметика и красота, за да ползвам услугите им. След това ще облека най-великолепната си рокля и ще повикам при себе си най-близките хора“.

Жанет Макдоналд: „Ще облека най-хубавия си тоалет. Бих желала да умра в ръцете на своя годеник“.

Уилям Гордън: „Бих желал да прекарам последните часове от своя живот със своето семейство – съпругата и децата“.

Силвия Сидней: „Бих отишла на сцената, за да умра в момента, когато завесата пада, а аплодисментите стихват“.

Бети Дейвис: „Бих желала да бъда в Калифорния в моето любимо имение, да ям пъстърва и да гледам залеза на слънцето“.

Кларк Гейбъл: „Ще отида като всеки друг ден в студиото и там ще умра“.

Всички те говорят за страх или за примирение, за красиво или за разумно умиране, но няма никаква надежда за вечността.

Но нека чуем какво изповядват и други личности в човешката история:

Апостол Павел: „За мен да живея е Христос, а да умра – придобивка… имам желание да отида и да бъда с Христос, защото това би било много по-добре, но да остана в тялото е по- нужно за вас“. (Фил. 1: 21-24)

Апостол Петър: „Зная, че скоро ще напусна телесната си хижа, както ми извести нашият Господ Исус Христос” (II Петр. I: 14). „А според обещанието Му, очакваме ново небе и нова земя, в която да живее правда.“ (II Петр. 3: 13)

Първомъченик Стефан: „Виждам небесата отворени… Господи Исусе, приеми духът ми!“ (Деян. 7:56-59)