СМИСЪЛЪТ НА УМЕРЕНОТО ХРАНЕНЕ

След двадесет и пет години на изследване на стареенето и чел хиляди научни статии, ако има

един съвет, който мога да дам, един сигурен начин да останете здрави по-дълго, едно нещо,

което можете да направите, за да увеличите продължителността на живота си, това е: Яж по-малко.

Това не е нищо революционно, разбира се. Още от Хипократ, древногръцкия лекар, лекарите

се застъпват за ползите от ограничаване на това, което ядем,

Проучвания върху животни с ограничаване на калориите – достатъчно храна, за да функционира по здравословен начин и не повече. Това има смисъл.  Включва се верига за

оцеляване, казвайки на гените за дълголетие да правят това, което са правили от първичните времена: да засилват клетъчните защити, да поддържат организмите живи по време на бедствия, да предпазват от болести и влошаване, да минимизират епигенетичните промени и да забавят стареенето.

Още през 70-те години на миналия век  има наблюдателни проучвания, които силно

предполагат, че дългосрочното ограничаване на калориите може да помогне и на хората да живеят по-дълго и по-здравословно.  През 1978 г. на остров Окинава, известен с големия си брой столетници, изследователят

по биоенергетиката Ясуо Кагава научи, че общият брой калории, консумирани от

учениците, е по-малко от две трети от това, което децата получават в континентална

Япония. Възрастните жители на Окинава също бяха по-слаби, като приемаха около 20

процента по-малко калории от техните континентални събратя.

Кагава отбеляза, че не само продължителността на живота на жителите на Окинава е

била по-дълга, но и тяхната продължителност на здравето – със значително по-малко

мозъчни съдови заболявания, злокачествени заболявания и сърдечни заболявания.

Ограничението на калориите не е доказано само за удължаване на живота, но и за предотвратяване на сърдечни заболявания, диабет, инсулт и рак. Това не е просто план за дълголетие; това е план за жизненост.

 

,,Продължителност на живота“  Проф. д-р Дейвид Синклер