СПОРЕД ХРАНИТЕЛНИЯ ВЪЗПАЛИТЕЛЕН ИНДЕКС

Според Хранителния възпалителен индекс най-противовъзпалителната храна е подправката куркума, следвана от джинджифил и чесън

Двата най-противовъзпалителни  компонента на храната са фибрите и флавоните. Хранителните фибри се срещат във всички натурални растителни храни, но са най-концентрирани в бобовите растения, като боб, грах, нахут и леща. Флавоните представляват растителни съединения, концентрирани в билки, зеленчуци и плодове, като водещи източници са магданозът, целината, ябълките и портокалите. Напитката съдържаща най-много флавони, е чаят от лайка.

Най-провъзпалителните компоненти на храната са наситените мазнини и трансмазнините. По същество водещите пет източника на наситени мазнини в Съединените щати са сиренето, десертите като торта и сладолед, пилешкото, свинското и накрая бургерите. За щастие след забрана на трансмазнините, единствените източници в храните са малките количества, които се срещат в естествено състояние в месото и млечните продукти и се създават при рафинирането на растителните масла.

,,Можем без диети“  д-р Майкъл Грегър

P.S. Колкото по-голям дял в менюто ни имат плодовете, зеленчуците, ядките, семената и бобовите и пълнозърнестите, приготвни по здравословен начин, и колкото по-ограничени са храните от животински произход, толкова по-противовъзпалително ще е храненето ни.