СРЕДИЗЕМНОМОРСКА ДИЕТА

Типично средиземноморската диета се следва стриктно в селските и крайбрежните райони на Южна Европа. За съжаление някои от тези добри диетични навици са се загубили в градските и индустриалните среди. Въпреки това при откриване на предимствата на средиземноморското хранене, нарасна интересът към него и немалко хора желаят да се върнат към древните обичаи на жителите на Mare Nostrum. Средиземноморската диета има следните характеристики:

–              Обилна консумация на зърнени храни, плодове и зеленчуци. Салатата от пресни зеленчуци винаги присъства в основното обедно ядене.

–              Използване на зехтин за подправка на всички ястия вместо краве масло, говежда лой и други животински мазнини.

–              Умерена употреба на животински продукти, като се предпочита рибата пред месото и се ограничават млякото и млечните произведения.

В средиземноморските райони употребата на плодове и зеленчуци на човек е двойно по-голяма в сравнение със страните от Централна и Северна Европа. В замяна на това консумацията на месо и мляко е по-малка.

,,Наслади му се“ – Д-р Х.Д. Памплона, Издателство ,,Нов живот“

Можете да купите книгата : https://newlife-bg.com/product-category/health/