СТИМУЛИРАЙТЕ ИМУНИТЕТА СИ С 8 ПРОСТИ ДЕЙНОСТИ

Какъвто и да е вроденият ти имунитет, можеш да стимулираш имунната си система, като прилагаш редовно 8 прости принципа на здравословен начин на живот: домашна хидротерапия, физическо натоварване, здравословно хранене, излизане на слънце, редуване на работа и почивка, дълбоко дишане, самоконтрол и взаимоотношения на доверие.

  1. ИЗПОЛЗВАЙТЕ ДОМАШНА ХИДРОТЕРАПИЯ

Пиенето на вода е изключително важно за здравето ни. Така изхвърляме много от отпадните продукти и вредни за организма ни вещества. Пийте поне 8 чаши вода на ден между храненията – поне 1 – 1,5 часа след хранене. Д-р Недли казва: „Пиенето на осем чаши вода дневно може да помогне за понижаване на кръвното налягане при хора, страдащи от хронична дехидратация“ (Недли, Н. Изгубеното изкуство на мисленето. София, Нов живот, 2018, с. 308). В книгата ще намерите много полезни съвети за здравословен начин на живот, подкрепени с безброй съвременни научни проучвания.

Обаче външното използване на водата (хидротерапия) е изключително стимулиращо за имунната система. Сутрин можете да правите контрастни душове: топъл-студен. Основни правила:

А. Топла вода за 3-5 минути (топла, колкото можете да издържите, но не по-гореща от 40°С).

Б. Хладка вода за 1 минута (хладка, колкото можете да издържите, но не по-студена от 13°С).

Повторете цикъла 3 пъти, като завършите със студена вода.

Това е лесно приложимо и изключително стимулиращо, говоря от личен опит. Аз много мразя студена вода, но избягвам неприятното чувство, като поливам ръцете и краката си, а гърба леко го мокря с ръце. Ще се убедите, че след една такава процедура няма да имате изобщо нужда от сутрешното си кафе. Ще бъдете бодри като 10-месечно бебе в 5 часа сутринта!

  1. НАТОВАРВАЙТЕ СЕ ФИЗИЧЕСКИ ПОНЕ ЗА 30 МИНУТИ НА ДЕН

Д-р Кели Макгоникъл, психолог от Станфордския университет: „Когато правим упражнения, се повишава количеството на веществата ендоканабиониди, което води до:

– по-добро настроение

– по-добро здраве

– по-лесно общуване

– по-малко притеснения

– усещане, че „всичко е възможно“

– усещане, че има надежда

– по-голямо удоволствие от социални контакти

Упражненията ни правят по-издръжливи на стрес“ (Макгонигъл, Кели. The Willpower Instinct).

Д-р Недли, автор на програмата „Изход от депресия и тревожност“: „Друго проучване установява, че хората постигат постоянно по-високи резултати на тестове за интелигентност, след като се включат в 3-месечна програма за бягане“ (Недли, с. 258).

Той препоръчва интервални тренировки (редуване на физическо натоварване и почивка: 60 секунди енергично/30 секунди бавно) с минимум 30 минути физическа активност, 5-6 пъти седмично. Изберете упражнение по свой вкус: бързо ходене, бягане, спорт, градинарство, каране на велосипед и др.

  1. ЯЖТЕ ПРЕДИМНО РАСТИТЕЛНА ХРАНА

Доколкото ви е възможно, яжте предимно растителна храна: изобилие от плодове, зеленчуци, зърнени храни и ядки. В интернет можете да прочетете безброй научни проучвания за нейната полезност.

Най-превежданата жена-писател в световен мащаб, Елън Уайт, още през 19 век подчертава това, което учените откриват все повече днес: „Плодове, зърнени храни и зеленчуци, приготвени обикновено, без подправки и без каквато и да е животинска мазнина, но с мляко и сметана, са най-здравословната диета. Те придават сила и издръжливост, както и енергичност на интелекта – качества, които не могат да се постигнат с възбуждаща храна“ (Уайт, Е. Диета и храна. София, Нов живот, 1993, с. 67).

А ако се върнем 6000 години назад, откриваме храната на първите хора, Адам и Ева: „Бог каза: Вижте, давам ви всяка семеносна трева, която е по лицето на цялата земя, и всяко дърво, което има в себе си плод на семеносно дърво; те ще ви бъдат за храна“ (Битие 1:29). Зърнените храни, семената, ядките и плодовете са първата диета.

Промяната на навиците не е лесно нещо, но когато и науката потвърждава, че растителната храна е изключително полезна, трябва сериозно да се замислим за промяна, поне малка. Например Световната здравна организация препоръчва да се яде месо не повече от два пъти седмично. Започнете с малка промяна: ако ядете месо всеки ден, започнете с един вегетариански ден седмично. След няколко седмици ги направете два. Така постепенно се стремете към тези „два пъти седмично“. Със сигурност ще усетите реални резултати – както по-добро здраве, така и по-добро настроение!

  1. ИЗЛИЗАЙТЕ РЕДОВНО НА СЛЪНЦЕ

Д-р Върнън Фостър препоръчва: „Всекидневно тялото се нуждае от около 400 единици витамин D. Всекидневното излагане на лицето на слънчева светлина в продължение само на 15 минути ще даде на вашето тяло от този витамин много повече от необходимия минимум“ (Фостър, Върнън. Едно ново начало. София, Нов живот, 1998, с. 27).

Д-р Фостър разказва, че се срещнал с ХЕЛИОТЕРАПИЯТА (лечение със светлина) на седем години, когато живеели в отдалечена област в Куба и там нямало никакви лекари. Момчето имало брадавица на вялата си ръка. Баща му го извел навън и с лупата си концентрирал слънчевите лъчи върху брадавицата. След малко то почувствало болка от силната топлина, а след няколко секунди брадавицата изчезнала.

 

„Когато светлината навлиза в очите, фоторецепторите я превръщат в нервни импулси, които достигат до оптичния нерв в мозъка. Импулсите задействат хопоталамуса, който на свой ред изпраща невротрасмитери, за да регулират автоматичните функции на тялото (като кръвно налягане, телесна температура, дишане, храносмилане, пулс, настроение, имунна и хормонална модулация и двадесет и четири часовите ритми)“ (Недли, Н. Изгубеното изкуство на мисленето. София, Нов живот, 2018, с. 266).

  1. РЕДУВАЙТЕ ЗДРАВАТА РАБОТА СЪС ЗДРАВ СЪН

„Съкращаването на съня дори с три часа някоя вечер може да намали ефективността на имунната ви система наполовина, което да ви направи по-податливи на на настинки, диария, гастроентерит и други инфекции. Настъпват доста промени в имунната система при лишаване от сън: нивото на антителата намалява, докато интерлевкини-1 и интерлевкини-2 не успяват да постигнат високото ниво, което се държи на по-дълбоките фази на съня. Хормонът на растежа (GH) изисква сън, за да се произвежда оптимално. Липсата му уврежда имунитета, тъй като важните имунозащитници – цитотоксичните Т-клетки (вид бели кръвни клетки) зависят от този хормон. Хроничната умора също повишава риска от проблеми, които може да не са толкова очевидни: сърдечни болести, смъртност от заболяване на сърцето и смашно-чревни проблеми“ (Недли, Н. Изгубеното изкуство на мисленето. София, Нов живот, 2018, с. 290).

Д-р Недли настойчиво препоръчва 4-те форми на Витамин П (почивка):

– Витамин П1 – нощната почивка (рано лягай – рано ставай; 7 – 9 часа сън);

– Витамин П2 – седмичната почивка (шест дена работа – 1 ден почивка според разказа за Сътворението в Битие, 1 глава);

– Витамин П3 – отмора

„Разходките край езера, потоци или океанския бряг са прекрасен начин да получим животворни отрицателни йнои, които подмладяват сърцето и ума, докато същевремнно укрепват мускулите. Хората, които се стремят към оптимално умствено здраве, трябва да избягват така наречената „отмора“ (забавна телевизия, филми, предавания), която изтощава мозъка, вместо да го освежава“.

– Витамин П4 – размишление на сериозни духовни теми и молитва.

Редовно си отделяйте по 5 минути пауза на всеки два часа.

  1. ДИШАЙТЕ ДЪЛБОКО

Свежият въздух е живот за тялото и стимулатор на имунната система. „Там, където водата взаимодейства със земната атмосфера, възсухът става свеж. Океанските вълни, вечнозелените дървета и водопадите са чудесен източник на свеж въздух. Въздухът след дъждовна буря, и особено гръмотевична буря, е изключително полезен. (…)

Безброй много проучвания свързват отрицателните йони с полза за здравето. Доказано е, че отрицателният зареденият свеж въздух убива бацилите, раздвижва кръвта, забавя растежа на туморите и намалява носещите се във въздуха бактерии и вируси. За разлика от него, положително зареденият въздух води до главоболие, замаяност, гадене и умора“.

Упражнение за дълбоко дишане всеки ден: 6 вдишвания на минута, засичайте с хронометър всяко вдишване/издишване, което трябва да продължи 10 секунди. Когато се сетите през деня, особено ако сте на открито, се упражнявайте да дишате дълбоко по няколко пъти.

  1. УПРАЖНЯВАЙТЕ СЕ В САМОКОНТРОЛ

– Хранете се разумно, без да преяждате

– Не бъдете работохолици

– Въздържайте се от всички „легални“ и „нелегални“ отрови: алкохол, тютюн, кафе, наркотици, безалкохолни с кофеин, тежки сладкиши и др. „храни-боклуци“.

– Учете се да се справяте градивно със стреса и негативните чувства като гняв, завист, омраза, презрение и др.

Д-р Кели Макгонигъл, психолог от Станфордския университет, съветва: „Хората, които контролират по-добре своето внимание, емоции и действия, са по-добре във всяко едно отношение. Те са по-щастливи и по-здрави. Техните връзки са по-удовлетворяващи и дълготрайни. Изкарват повече пари и напредват повече в кариерата. Успяват по-добре да управляват стреса, да се справят с конфликти и да преодоляват беди. Те дори живеят по-дълго. В сравнение с другите добродетели волята води класацията. Самоконтролът е фактор, който се свързва с по-добри учебни постижения от интелигентността. Той е по-силен фактор за добро ръководство от изключителната дарба/непреодолимия чар и е по-важен за брачното блаженство от емпатията – да, тайната на дълготрайния брак може да е да се научите как да държите устата си затворена“.

  1. ИЗГРАЖДАЙТЕ ОКОЛО СЕБЕ СИ АТМОСФЕРА НА ДОВЕРИЕ

Добрите социални връзки буквално „лекуват“. Ние не можем да контролираме отношението на другите към нас, но можем да контролираме нашето отношение към семейството, роднините, приятелите, колегите. Д-р Недли твърди: „Помагането на другите придава смисъл и цел на живота – нещо решаващо за справянето с определени стресови фактори. Посвещаването на благородна кауза в помощ на другите е отличен начин за справяне със стреса“. А умението да се справяме със стреса влияе благоприятно върху активността на имунната ни система.

„Не се оставяй да те побеждава злото; а ти побеждавай злото чрез добро“ (Римляни 12:21). Вярващите хора имат причина да реагират положително дори в тежки кризисни ситуации, защото Богът, в Когото вярват, никога не заспива, нито се уморява (Исая 40:28).

Имунната система е изключително сложна и дори след десетки години на проучвания, учените не могат да обяснят как точно действа във всички подробности. Обаче стимулирането ѝ далеч не е толкова сложно. Когато прилагаме тези прости 8 принципа от утвърдилата се вече десетилетия програма „Ново начало“ („NEW START“), можем да бъдем сигурни, че ще задействаме имунитета в правилната посока – към победоносен марш срещу бацилите и микробите!

Йорданка Дейчева, Клуб Психология и здраве – Плевен, psihologiaizdrave@abv.bg

Източници: д-р Нийл Недли, „Изгубеното изкуство на мисленето“, издателство „Нов живот“; д-р Върнън Фостър, „Ново начало“, издателство „Нов живот“