СТРАТЕГИИ ЗА САМОПОМОЩ

Въпреки че депресията обикновено изисква медицинска и психологическа намеса, стратегиите за самопомощ също са изключително полезни при лечението и профилактиката. Ето някои съвети:

– Разчитайте на приятел или довереник. Намерете някого, който ви цени и разбира, така че да можете да говорите непринудено. Да размишлявате сами върху личните си проблеми е най-лошата дейност за депресирания човек.

– Поддържайте ангажираността си. Излезте на чист въздух и практикувайте някакъв вид спорт,  или ако предпочитате, останете у дома и свършете нещо с ръцете си. Дейностите ви поддържат заети и не позволяват на ума ви да бъде прекалено обсебен от затвърждаващи депресията мисли.

– Напълно премахнете алкохола. Някои имат навика да се опитват да удавят мъката в алкохол. Но не се заблуждавайте! Алкохолът може да облекчи симптомите за няколко часа, но разрухата, която причинява на физическото и умственото здраве, е много сериозна. Важно е да се помни, че алкохолът потиска дейност та на церебралните неврони, придружаващи веригите, отговорни за самоконтрола, както и тези, които могат да помогнат на човека да има положително отношение. Еуфорията от алкохола е нетрайна и бива последвана от чувства на неадекватност, вина и безполезност.

– Поддържайте здравословна диета. Консумирайте зеленчуци, пресни плодове, зърнени и бобови храни. Ако все още не сте развили навика да се храните по този начин, в началото ще ви бъде трудно. Но след известно време ще свикнете.

– Пазете се от безсъние. Правете физически упражнения, консумирайте лека вечеря и избягвайте причиняващи тревога мисли. Ако понякога ви е трудно да заспите, не ставайте нетърпеливи. Разположете се удобно на дивана и прочетете някоя книга или послушайте радио, докато се унесете.

– Мислете за хубави неща. Съсредоточете се върху неща, които ви доставят удовлетворение, и бъдете сигурни, че ще настъпи краят на всички неприятни периоди. Освен това има толкова много неща, за които да бъдем благодарни. Би трябвало често да си припомняме основанията за нашата благодарност.

– Изградете изпълнено с надежда отношение. Надеждата е човешка необходимост. Ако тя липсва, на нейно място се настаняват страхът и безпокойството. Хората, които имат надежда за бъдещето и връзка с нашия любящ Бог, са силно предпазени от депресия.

,,Силата на надеждата“  Издателство ,,Нов живот“