СТРЯСКАЩА СТАТИСТИКА

Смята се, че в световен мащаб над един милиард възрастни страдат от високо кръвно налягане, въпреки че вероятно цифрите са по-големи.

Най-слабо разпространение се наблюдава в селските райони на Индия (при 4% от мъжете и 7% от жените), а най-голямо в Полша (при 68% от мъжете и 72,5% от жените). Артериалната хипертония се среща по-често в Европа, отколкото в Северна Америка. Смята се, че едва половината от хората, страдащи от артериална хипертония, знаят, че са хипертоници.  От тях само половината се лекуват и  от тези, които се подлагат на лечение, едва половината стигат до приемливи стойности.

Известно е, че кръвното налягане се увеличава с напредване на възрастта. Ако във възрастовата група на 18-39-годишните честотата на артериалната хипертония е 7%, във възрастовата група на 40-59-годишните процентът на заболеваемост е 31%ъ, а при хората над 60-годишна възраст честотата е 67%.

,,Погрижи се за сърцето си“  –   Издателство ,,Нов живот”

P.S. Не е така при народи с нискокалориен режим на хранене. Например в Кения. През двайсетте години на миналия век учени измерили кръвното налягане на коренни кенийци, чийто хранителен режим с ниско съдържание на калории, бил основан на пълноценни растителни храни – пълнозърнести продукти, бобови растения, плодове и тъмнозелени листни и други зеленчуци. До четирийсет годишна възраст кръвното налягане на тези африканци било около 125/80. На шейсет години тяхното кръвно налягане в действителност се подобрявало  и достигало средна стойност около 110/70.