СТУДЪТ МОЖЕ ДА Е ПОЛЕЗЕН

В известно изследване, озаглавено ,,Използване на КМТ (кафява мастна тъкан) като агент против затлъстяване“, хора били рандомизирани да прекарват по два часа дневно при температура 17 градуса. Към края на шестата седмица групата, изложена на студ, изгаряла 180 калории повече дневно и загубила значително повече телесни мазнини от контролната група. Отначало само при половината от участниците в изследването имало доловими признаци за активиране на кафяви мазнини като реакция на студените температури, но с течение на времето активните точки с КМТ започнали да се задействат.

Кафявите мазнини са с такъв цвят, защото са пълни с митохондрии, малките енергийни централи в нашите клетки, изгарящи мазнини, използвайки съдържащи желязо ензими, които им придават тъмночервеникав цвят. Освен това, кафявите мазнини са осеяни с гъста мрежа от кръвоносни съдове, които вкарват кислород и разпределят топлината.

Очевидно, когато бъдем изложени на студ, не само произвеждаме нови кафяви клетки от нулата, но някои от белите ни мастни клетки също се превръщат в кафяви мастни клетки. Мазнините около кръста ни може да се осеят с кафяви мастни клетки, като започват да изгарят мазнината от съседните клетки.

Само двадесет минути, прекарани на студено, могат да ускорят метаболизма в продължение на няколко часа.

,,Можем без диети“  д-р Майкъл Грегър