СУЛФОРАФАН – БЕЗЦЕННАТА СЪСТАВКА В КРЪСТОЦВЕТНИТЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ

Освен че е обещаващ противораков агент сулфорафанът може също да помогне за предпазване на мозъка и зрението ви, да намали възпалението на назалната лигавица при алергия, да лекува диабет тип 2.

Образуването на сулфорафан в кръстоцветните зеленчуци прилича на химична възпламенителна реакция. Тя изисква смесването на съединение прекурсор с ензим, наречен миросиназа, който се деактивира при готвене, Това може да обясни защо наблюдаваме силно изразено потискане на растежа на ракови клетки в епруветка,  предизвикано от сурови броколи, карфиол и брюкселско зеле, но почти никаква реакция, когато се използват в готвено състояние. Макар че този ензим се унищожава при готвене, както прекурсорът, така и окончателният продукт са устойчиви на топлина. И така, ето какъв е номерът. Ако нарежете броколите (или брюкселското зеле, зеленото зеле, карфиола или кой да е друг кръстоцветен зеленчук) и след това изчакате четирийсет минути , можете да ги готвите колкото искате. Към този момент сулфорафанът се е образувал, така че ензимът вече не е необходим, за да се постигне максимална полза. Той вече си е свършил работата.

След като знаете това, виждате ли как повечето хора приготвят неправилно супата от броколи? Те обикновено първо готвят броколите, а после ги пасират. Но когато ги пасирате, вие просто смесвате прекурсора с ензим, който е бил деактивиран при готвенето. Правете обратно: първо пасирайте зеленчуците, а после изчакайте четирийсет минути преди да ги сготвите. По този  начин можете да увеличите в максимална степен производството на сулфорафан.

,,Можем да сме здрави” Д-р Майкъл Грегър

Авторът предупреждава съветите, дадени в книгата, да се прилагат след консулт с личния или лекуващия лекар.