СЪВЕТИ ЗА ЯЙЦАТА ОТ ПРОФЕСОР БОЖИДАР ПОПОВ

,,За хората от зряла възраст (18-65 г.) препоръчваме да се консумират 3-4 яйца седмично. Високото съдържание на холестерол в яйцето е причина да не го препоръчваме в ежедневното меню.“  Професорът не съветва да се изключат напълно: ,,Вярно е, че в жълтъка на яйцето се съдържа холестерол, но същевременно в него има и лецитин, който потиска ендогенната синтеза на холестерола и улеснява елиминирането му от организма. Освен това не бива да се забравя, че белтъка на яйцето се счита като най-пълноценен, поради отличния баланс на есенциалните (незаменими) аминокиселини в него“.

На въпроса за трайността отговорът е: ,,Най-добре е яйцето да се консумира до седмица след сваряването му и то след съхранение в хладилни условия. Яйцето е прясно до 1 месец след снасянето му,  при хладилни условия“

Професор Попов е специалист по хранене и диететика, членува в редица международни организации, сред които Европейското научно дружество по затлъстяване, Федерацията на европейските научни дружества по хранене (FENS), Европейската академия по хранене (EANS), Международния съюз на нутриционистите (IUNS) и др.

Ако не искате да се лишавате от белтъчините на яйцето, можете да консумирате само белтъка на част от яйцата.

Д-р Веска Войчева