СЪВЕТИ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ

Джанин Хоботар, физикален терапевт. ,,Не бихме могли да останем дълги години здрави без умерени усилия и физическо натоварване, защото тялото ни е жив, променящ се организъм. Самозалъгваме се, ако си мислим, че само и единствено здравословното хранене ще ни подари добро здраве. Въпреки че добрата диета е важна, тя не е всичко. Ако не предизвиквате вашето тяло, ако не го укрепвате, всички негови функции отслабват. Когато натоварваме мускулите си, настъпва процес на разтягане, увеличава се гъвкавостта и силата им, което ни предпазва от травми.

Бренда Дюрксън, медицинска сестра и здравен възпитател: ,,При мен дойде жена на около 70 години, с диабет тип 2, което означава, че не беше на инсулин, но вземаше лекарства за диабет. Беше й трудно да поддържа в норма нивата на кръвната си захар. Отправих й предизвикателство да започне редовна програма с разходки и да се упражнява, ако е възможно, всеки ден. Направи го и кръвната й захар спадна с 2 ммол/л за около три месеца. Отслабваше  с по 3-4 кг на месец. Когато се върна за вторичен преглед, сияеше. Твърдо убедена в ползата от ходенето, реши да се придържа към тази схема до края на живота си.

Д-р Ронда Ринджър, семеен лекар: ,,В лекарската си практика съм установила, че почти няма пациент, който не може да се възползва от повече движение. Липсата на информация е една от причините, поради която толкова малко хора се упражняват. Проблемът е и в ангажираността, водеща до претоварен начин на живот. Но като загърбим упражненията, всичко останало започва да се разпада. Килограмите ни се увеличават, не спим добре, тревогите нарастват, кръвната захар става неконтролируема, кръвното скача, вдига се и холестеролът.

Не е задължително това да се случва. Упражненията променят всичко! Практиката ми показва, че хората определено се чувстват и спят по-добре, когато се упражняват. Това е валидно за 100% от случаите! Не става дума за олимпийска програма, а за упражнения от по десетина минути дневно“

P.S. След като тялото се приучи на гимнастика за десетина минути, времето може постепенно да се увеличи. Ежедневна гимнастика 20-30 минути, ще донесе много по-голяма полза за здравето и издържливостта.

,,Здраве от сътворението“  Издателство ,,Нов живот“

Можете да купите книгата: https://newlife-bg.com/product-category/health/