СЪТВОРЕНИЕ И ЗДРАВЕ

Семинар „Библейска психология за 21 век“

Здравейте! Какво ще стане, ако утре сутринта налеете в резервоара на колата 10 литра плодов сок и се опитате да тръгнете на работа? Дори няма и да запали. Защо? Ами защото е произведена да върви на бензин, а не на сок. Така пише в ръководството за потребителя от производителя.

А знаете ли, че ние, хората, също имаме ръководство на потребителя, в което е описано точно как да употребяваме правилно най-уникалната, най-фината и най-сложната машина на света – нашето собствено тяло? Според Библейската психология тялото е единият от триадата елементи на човешката същност – дух, душа и тяло. В Книгата на книгите, Библията, откриваме подробно ръководство как да го поддържаме в отлична форма. Затова днес ще ви представя 10 библейски принципа за добро здраве.

Принцип №1: Райската диета е вегетарианска

Първата храна на първите хора Адам и Ева са зърнените храни и плодовете.

„Бог каза: Вижте, давам ви всяка семеносна трева, която е по лицето на цялата земя, и всяко дърво, което има в себе си плод на семеносно дърво; те ще ви бъдат за храна“ (Битие 1:29).

Един интересен факт: В началото животните също са били вегетарианци. „А на всички земни зверове, на всички въздушни птици и на всичко, което пълзи по земята, в което има живот, давам всяка зелена трева за храна“ (Битие 1:30). Животните са се хранели с тревисти растения.

След Грехопадението Бог разрешава яденето на зеленчуци, а едва след Потопа – месо от чисти животни. И тогава се забелязва драстично намаляване на продължителността на живота. Разбира се, диетата е лично решение, но предимствата на вегетарианството са много. Растителната храна е профилактика за всички т.нар. болести на цивилизацията: високо кръвно, атеросклероза, наднормено тегло, рак и др. Яжте колкото можете повече пресни плодове и зеленчуци, семена и ядки.

Принцип №2: Ако ядеш месо, то трябва да бъде от чисти животни

Библията разделя животните на чисти и нечисти по отношение на това дали са препоръчителни за ядене, или не. Подробен списък с разрешените за храна животни намираме в Левит, 11 глава.

Основното правило за животните е: животното едновременно да преживя и да е чифтокопитно. Според това правило прасето и заекът не са подходящи за храна.

Основното правило за рибите е: да имат едновременно перки и люспи. Например сомът има перки, но няма люспи и не е подходящ за храна според библейската диетология.

Общият принцип за храната е следният: „И така, ядете ли, пиете ли, вършите ли нещо, всичко вършете за Божията слава“ (1 Коринтяни 10:31). За да бъде Бог прославен, всичко, което ядем или пием, трябва да подобрява здравето ни, а не да го руши.

Принцип №3: Тлъстините в месото не трябва да се консумират

„Вечен закон ще бъде във всичките ви поколения, във всичките ви жилища да не ядете нито тлъстина, нито кръв“ (Левит 3:17) е записал Мойсей в книгата „Левит“.

Потвърждение на този принцип са думите на Д-р Иванов в известното в миналото списание БТА „Паралели“: „Добре е известно, че животинските мазнини спомагат да се повишава холестеролът в кръвта, което води до ранно развитие на атеросклероза. (…) съдържанието на холестерол в кръвта на вегетарианците е значително по-ниско. А това, особено за възрастните, е от голямо значение“ (Основни учения на Библията, с. 200).

Принцип №4: Живот близо до природата

Елън Уайт, най-превежданата жена-писател в световен мащаб, казва, че Бог не е поставил Адам да живее в пищен дворец, но в градина, сред природата: синьото небе е било неговият покрив, а меката трева – килимът му. Благоприятното въздействие на природата върху нашето здраве е неоспоримо.

– Слънчевата светлина: Излагането на слънце повишава отделянето в мозъка на серотонин: хормон, който може да подобри настроението, да те успокои и да отблъсне депресията.

– Чистият въздух: Продължителното излагане на замърсен въздух може да породи промени в мозъка, които водят до депресия. Затова често трябва да излизаме в парковете или да ходим на село.

– Водата: Всяка клетка от тялото ни се състои от вода – затова не е изненадващо, че ни е нужна много вода, за да бъдем здрави. Едно проучване установява, че хората, които пият пет или повече чаши вода на ден, имат по-малък риск от фатални сърдечни проблеми от хората, които пият две или по-малко чаши дневно.

– Растенията: Освен че пречистват въздуха, растенията имат успокояващо влияние. Хората чувстват по-малко нервност и тревога, когато са обградени от стайни растения или имат гледка към природа.

– Разходката сред природата: Може да превърне тъгата и тревожността в спокойствие и отмора, което ще подобри цялостното ти здраве.

Принцип №5: Имай предвид тясната връзка между физиката и психиката

„Веселото сърце е благотворно лекарство, а унилият дух изсушава костите“ (Притчи 17:22) казва мъдрецът Соломон.

Елън Уайт установява: „Невъздържаният в храненето човек не може да проявява търпение. (…) Честото или обилно хранене с мазна и нездравословна храна унищожава доброто храносмилане, влияе на ума, замъглява разсъдъка и пречи на рационалното, спокойното и нормалното мислене и поведение“ (Диета и храна. С. 37).

Принцип №6: Бъди независим от вредни вещества

„Не знаете ли, че когато служите на някого и му се покорявате, сте негови роби – или роби на греха, което води до смърт, или (…) покоряващи се на Бога, което води до оправдание?“ (Римляни 6:16). Робуването на вреден навик води до болести, а често и до смърт:

– Кафе

– Алкохол

– Тютюнопушене

– Наркотици

Повечето вещества, които манипулират естествените физиологични процеси в тялото, са изключително вредни в дългосрочен план и може да причинят болести.

Принцип №7: Движението ни прави по-умни

В Божия закон, в четвъртата Божия заповед, е записано: „Шест дни да работиш и да вършиш всичките си дела“ – човек е създаден за физическа активност, за активна мускулна дейност.

Активното движение буквално увеличава размера на челния дял на мозъка, тъй като той управлява движенията. Когато се движим, все едно правим мозъчни упражнения и връзките между невроните се увеличават. А точно този челен дял отговаря за правилната преценка на събитията, за логическото мислене, за управляването на волята и вземането на правилни решения. Следователно, когато сме физически активни, подобряваме не само здравето си, но и интелектуалните и духовните си способности.

Активното движение понижава кръвната захар, изгаря калориите и мазнините, регулира кръвния поток и кръвното налягане, повишава енергията, подобрява съня и повишава способността да се справяме със стреса.

Необходима е физическа активност най-малко 30 минути 5 пъти седмично.

„Иди при мравката, о, ленивецо, размишлявай за постъпките ѝ и бъди мъдър – която, макар че няма началник, надзирател или управител, приготвя си храната лете, събира яденето си по жътва“ (Притчи 6:6-8). След усилена работа е необходима почивка. Докато спиш, тялото ти работи здраво, за да регулира нивата на кръвната захар, като възстановява телесни клетки и се бори със стрес хормона кортизол. Важно е също да отделяш един ден седмично за физическа и духовна почивка: съботата е денят, определен от Бога за богослужение и възхвала.

Принцип №8: Изграждай добри взаимоотношения

Самият Бог казва още в началото на човешката история: „Не е добре за човека да бъде сам“.

Социалната подкрепа намалява риска от депресия. Близките връзки носят радост и безброй предимства за здравето, включително по-малко стрес, по-здравословни навици и по-дълъг живот.

Принцип №9: Бъди добър, за да бъдеш здрав и щастлив

Добрите дела облекчават стреса, намаляват болката и стимулират отделянето на серотонин, който има антидепресивен ефект. Проучванията установяват, че ако често вършим добри дела, чувстваме по-голямо удовлетворение от живота, по-тясна връзка с другите и се чувстваме по-полезни. Добротата е заразна – дори когато наблюдаваме други да вършат добро, това има положително влияние върху нас самите.

  №10: Себеотрицанието води до по-добро здраве

Бог ни казва чрез пророк Исая: „Не е ли това постът, който Аз съм избрал: да развързваш несправедливите окови, да разхлабваш връзките на ярема, да пускаш на свобода угнетените и да счупваш всеки хомот? Не е ли да разделяш хляба си с гладния и да въвеждаш в дома си сиромаси без покрив? Когато видиш голия, да го обличаш, и да не се криеш от своите еднокръвни? Тогава твоята светлина ще изгрее като зората и здравето ти скоро ще разцъфне“ (Исая 58: 6-8). Жертвите, които правим за другите, носят здраве на нас самите, ако ги правим с щедро сърце и радост.

Йорданка Дейчева, психолог

Още за здравословния начин на живот можете да научите от безплатния онлайн курс “Поеми контрол над здравето си”.