СЪТВОРЕНИ И ЗАЩИТЕНИ

Въпросът ,,Защо Бог не направи нещо, за да предотврати болката?”, е действително несправедлив, защото Бог непрекъснато извършва действия срещу болката. Всъщност ние дължим на Него изцелението си посредством процесите, които наричаме ,,естествено изцеление”. Ние сме създадени така, че тъканите ни се регенерират посредством процеси, кодирани в нашите гени. Тези процеси са кодирани по такъв начин, че всяка рана да може да се излекува сякаш от само себе си. Плътта се затваря там, където е била порязана. Счупените кости имат склонността да се събират отново. Тялото се бори да се отърве от вируси, бактерии и токсини по най-различни начини. Фактът, че не всичко може напълно да се възстанови, е резултат от натрупаната дегенеративност от нашите злоупотреби през целия ход на историята. Но изцеляващата сила е там, на наше разположение.

Бихме могли да кажем, че това, което наричаме естествено изцеление, вече е резултат от  Божията благодат и нейното удивително провидение. Регенерирането на нашето тяло сочи към един Творец, Който иска да бъдем щастливи.  Медицинската наука продължава да открива нови и чудодейни защитни и възстановителни ресурси. Още Хипократ е открил, че ,,тялото се лекува само; лекарят е просто помощник на природата”.

Така че страданието би трябвало да ни привлече по-близо до Бога, защото Той е по- близо до нас в такива моменти, отколкото когато и да било, и понеже ние се нуждаем повече от Него. Затова нека не се предаваме. Бог е с нас и Неговото присъствие ни помага да видим светлината отвъд воала на болката.

Очаква ни една щастлива вечност. Докато очакваме този ден, в който всички тайни на болката в крайна сметка ще ни бъдат открити, най-полезното отношение от наша страна е да превърнем очакването си в търпеливо упование и да останем безмълвни, когато се сблъскваме с необяснимото.

,,Изправени пред страданието” – 100 стр. Издателство ,,Нов живот”