СЪЩЕСТВЕНИ ПОЛЗИ

Не трябва да се отказваме от ползите, които ни носят интензивните физически упражнения, а да възприемем, че продължителното стоене във фотьойла или стола представлява  рисков фактор, с който е редно да се заемем.

Но как? Един от начините е да движим краката си, да ги свиваме и отпускаме, докато стоим седнали зад бюрото.  Друг начин – ставане и ходене из стаята.

. Констатирано е , че хората, които на всеки кръгъл час стават от стола и ходят по пет минути, са също толкова продуктивни, колкото и тези, които стоят на бюрото, работейки часове наред, без да спират. Ако сте вкъщи, съществуват безкрайно много възможности. Например, ако работите на компютър, направете си почивка и извадете съдовете от миалната машина или ги измийте в мивката. Ако гледате телевизия, ставайте на всеки 20 минути или по време на рекламите и ходете из стаята. Нека не забравяме, че дори и малко в правилната посока е по-добре от нищо.

Нека си припомним ефектите от физическата активност върху човешкия организъм:

– Понижаване на кръвното налягане;

– Увеличаване на полезната фракция на холестерола (HDL);

– Намаляване вискозитета на кръвта;

– Понижаване агрегацията на тромбоцитите (възпрепятства се вътресъдовата тромбоза);

– Намаляване концентрацията на фибриногена (антитромбогенен ефект)

Изминалите десетилетия са показали, че заседналият начин на живот представлява един от основните фактори за поява на мозъчни тумори (Deutches Arztblatt 2009;106:713.721).

,,Погрижи се за сърцето си“  –   Издателство ,,Нов живот”