ТЕГЛО СРЕЩУ ТАЛИЯ

Измерването на ИТМ (индекс на телесната маса) е просто, евтино и ефективно, но то не отчита разпределението на мазнините по тялото – докато обиколката на талията може да осигури представа за намиращите се дълбоко мазнини в коремната област. Както ИТМ, така и обиколката на талията  могат да се използват за прогнозиране на риска от смърт поради излишни телесни мазнини, но дори при един и същ ИТМ , както личи, има почти праволинейно увеличение на риска от смърт заради все по-голямата обиколка на талията. За човек с ,,нормално тегло и затлъстяване в средата“ – което означава такъв, който според ИТМ може да не се счита дори с наднормено тегло, но има мазнини около корема – може да съществува два пъти по-голям риск от смърт в сравнение с друг, който има наднормено тегло или е затлъстял според теглото и ръста му (ИТМ). Именно затова Световната здравна организация, Националните здравни институти и Американската кардиологична асоциация препоръчват да се изследват както ИТМ, така и обиколката на талията. Това може да бъде особено важно за по-възрастни жени, които губят приблизително 6 килограма костна и мускулна маса между двадесет и петата и шестдесет и петата си година, същевременно увеличавайки четирикратно запасите си от висцерални мазнини. (При мъжете запасите от висцерални мазнини само се удвояват). Затова дори една жена да не напълнява според кантара, тя може да трупа мазнини.

Каква е здравословната граница за обиколка на талията? Повишеният риск от метаболитни усложнения започва с обиколка на коремната област от 80 см за жените и 94 см за повечето мъже, но по-близо до 90 см при мъжете от Китай, Япония и Южна Азия. Референтната стойност за значително повишен риск започва от около 87,5 см за жените и 101,5 см за мъжете. Ако обиколката на коремната област стане по-голяма от около109 см за мъжете процентът на смъртност стремглаво нараства до около 50 процента в сравнение с мъже, чийто стомах е с 20 см по-малък. При жените с талия 95 см има 80 процента по-голям риск от смъртност в сравнение с тези, чиято талия е 70 см. Показанията на рулетката могат да означават намаляване с години на продължителността на живота на даден човек.

Макар че измерването на нивото на пъпа е може би най-интуитивно и лесно и предпочитано място за еднократна оценка на висцералните мазнини, изглежда, че измерването на половината разстояние между горния край на бедрените кости и долния край на гръдния кош е най-ефективно за следене на промените на висцералните мазнини с времето.

,,Можем без диети“  д-р Майкъл Грегър