ТЕЛЕСНО И ДУХОВНО ЗДРАВЕ

За поддържането на телесно и духовно здраве е нужна абсолютна чистота. Чрез кожата постоянно се излъчват нечистотии от тялото. Неговите милиони пори бързо се запушват, ако не се поддържат чисти чрез често къпане. Така се избягва и допълнителното обременяване на другите отделителни органи.

За повечето хора всекидневната студена или хладка баня сутрин или вечер би била от голяма полза. Тя укрепва организма, предотвратява простудите, тъй като подобрява кръвообращението; повече кръв се придвижва към повърхността. Умът и тялото се ободряват еднакво. Мускулите стават по-еластични, мисълта се избистря. Банята успокоява и нервите, полезна е и за червата, стомаха и черния дроб.

Много важно е да се поддържа чисто и облеклото. Дрехите абсорбират излъчените от порите на тялото отпадъчни вещества. Ако те не се сменят и перат често, тези нечистотии ще бъдат отново абсорбирани от организма.

Всяка форма на недостатъчна хигиена води до заболяване. Смъртоносни бацили бъкат в изобилие в тъмните, занемарени ъгълчета, в гниещите отпадъци, във влагата, в мухъла и плесента. Не бива да се допуска наблизо до жилището да се намират купища гниещи растения или листа, които да тровят въздуха. В самото жилище не бива да се търпи нищо нечисто или гниещо. Съвършената чистота, изобилната слънчева светлина, специалните грижи за здравето по отношение на най-дребните неща от всекидневието са важни условия, за да се опазят обитателите на един дом здрави, да бъдат радостни, силни и изпълнени с енергия.

,,По стъпките на великия Лекар“  Издателство ,,Нов живот“