ТЕРОР НАД СТОМАХА

Природосъобразен подход за здрав стомах

Храните се нуждаят от преработка, за да може организмът да се възползва от веществата, които те съдържат. Смилането е точно такъв процес на преработка, който започва в устната кухина. Извършва се механична преработка на храната, а слюнчената амилаза осъществява началното разграждане на въглехидратните храни. Бързото хранене с недостатъчно сдъвкана храна налага непосилно бреме на стомаха. А когато бързината  завладее не само храненето, но и начина на живот, се превръща в канибал, който яде не само стомаха, но и всички жизнено важни органи.. Стомахът е огледалото на ума. Посредством блуждаещия нерв (n. vagus) той е тясно свързан и зависим от състоянието на мозъка. Гневните раздразнителни мисли изпращат на стомаха импулси, причиняващи свръхкиселинност, спазми и болка, което води до хаос в храносмилането.

Дразнителни на стомаха

Пикантните сосове, горчицата, туршиите, черният пипер и други подправки са силни дразнители. В изпълненото  с напрежение ежедневие стомахът се нуждае от успокояване, а не от „стъргане с шкурка”. Те дразнят не само стомаха, но и носа, гърлото, езика,  бъбреците, червата и кожата.  Най-голямата трагедия, която причиняват подправките, е убиването на чувството за вкус. Вкусовите клетки са крехки и нежни. Силните подправки ги поразяват. И скоро пострадалият не може да оценява истинския деликатен и фин вкус на природната храна.

Въздействието на алкохолните напитки върху стомаха и червата е подобно на това на подправките, само че по-лошо. Алкохолът поразява нервните окончания и вкусовите рецептори, нарушава целостта на стомашната лигавица, дразни бъбреците, замъглява мозъка, блокира невромедиаторите, които участват в предаването на нервните импулси и така страда цялата информационна система в тялото.

Междинните похапвания също нанасят сериозни щети на стомаха и храносмилането. Когато се приеме храна, преди да е евакуирана от стомаха приетата на предишното хранене, настъпва хаос в храносмилането. В стомаха няма преграда, която да отдели смляната  от новопостъпилата храна. Въпреки, че храната се освобождава на порции от стомаха, в даден момент заедно със смляната храна от стомаха се евакуира и приетата по-късно, при която храносмилателният процес не е приключил. В дванадесетопръстника ензимите не са ефективни за недостатъчно обработена в стомаха храна и последиците са гниене, ферментация, отравяне на кръвта и целия организъм.

Ако сте си позволили доста пържена храна, лютиви и дразнещи подправки и дори и алкохол, стомахът ви с право ще възнегодува. Проявите могат да варират от леко неразположение до остър гастрит с повръщане и безапетитие. Самият организъм подсказва, че стомахът има нужда от промивка и 1-2 дни почивка. За съжаление повечето пострадали спират повръщането с лекарства и претоварват стомаха с нова храна. В резултат на това патологичния процес се засилва. Разстроеният ритъм на храносмилателните органи с течение на времето води до хроничен гастрит, с повишена киселинност на стомашния сок, което е рисков фактор за поява на язва. Модерните лекарствени средства за намаляване на киселинността не могат да дадат нещо повече от временно облекчение, което всъщност приспива бдителността спрямо необходимостта от диетичен режим. Когато не се направят промени в начина на хранене, в края на краищата лигавицата на стомаха ще атрофира и секрецията ще се намали. Тогава започва системен прием на възбуждащи средства, силни подправки, с които да  се стимулира и без това капитулиралата от изтощение система. За съжаление начинът на хранене, довел до патологичните проблеми е труден за изкореняване навик. Трябва да дадем възможност на храносмилателната система да се възстанови, като се придържаме  към нашите познания за природосъобразен начин на хранене, а не към довелите ни до незавидно състояние навици. Храносмилателната система е една от най-бързо регенериращите системи, стига да и дадем възможност за това. А за навика да се консумира нездравословна храна – когато се възстановят вкусовите рецептори и храносмилателния процес, здравословната храна доставя по-голямо удоволствие от консумираните преди деликатеси.

Когато стомашната лигавица е увредена:

     Природосъобразни мерки за възстановяване на стомашната лигавица

Храната да се дъвче добре, за да се смеси със слюнката и да придобие консистенция, подходяща за смилането в стомаха.

Да не се правят прибързани оценки за поносимостта  към различните хранителни продукти. Трудно възприемчивия зеленчук може да стане напълно приемлив при по-добро дъвкане или приемането му под формата на сок или пюре. Поносимостта към плодовете се подобрява, когато не се комбинират с други храни.

Да се употребяват редовно продукти с омекчаващи свойства, например овесени ядки, ленено семе, бамя, зехтин. С добро въздействие върху стомашната лигавица са билките: жълт кантарион, лайка, невен, мента, бял равнец и др.

Сокът от зеле има много добре изразено епителизиращо действие върху лигавицата на стомаха, в резултат на съдържащият се в него витамин U. Пие се на гладно, 30 минути преди хранене. Започва се от 30-40 мл., които в рамките на няколко дни стигат до 100 – 200 мл. Пие се бавно, на малки глътки. Не се добавя сол. Противопоказан е при обострен гастрит, с повишена киселинност.

Да се вземат мерки за общото укрепване на организма и най вече на нервната система, тъй като и най-добрата храна не може да се усвои правилно при разбалансиране на нервната регулация.

Да не се допускат междинни хранения. Храносмилателният процес трябва да завърши, стомашното съдържимо да се евакуира от стомаха и едва тогава да се пристъпи към следващото хранене.

Да не се смесват прекалено много продукти на едно хранене, за да не се затруднява храносмилането.

Да се вечеря най-малко 3 часа преди сън, защото почивката през нощта е от съществено значение за  възстановителните процеси в организма, в това число и на стомаха.

Д-р Веска Войчева