ТОВА ЩЕ НИ ПРЕДПАЗИ И ОТ ВИРУСИ
Най-обстойният анализ на хранителния режим и раковите заболявания, извършван някога, беше публикуван през 2007 г. от Американския институт за онкологични заболявания. Пресявайки около половин милион изследвания, девет независими изследователски екипа от цял свят създават един забележителен научен консенсусен доклад, рецензиран от двайсет и един от най-известните изследователи в областта на раковите заболявания в света. Една от техните обобщаващи препоръки за превенция на рака е при всяко хранене да се консумират пълнозърнести продукти и/или бобови култури (боб, грах, нахут или леща). Не всяка седмица или всеки ден. На всяко хранене! Всекидневната закуска с овесена каша прави достатъчно лесно изпълнението на препоръката за пълнозърнести продукти, но бобовите култури? Кой консумира боб за закуска? Всъщност доста хора по света го правят. Традиционната английска закуска включва вкусни комбинации от боб на фурна върху препечена филийка, гъби и печени на скара домати. Японската закуска традиционно включва супа от мисо (традиционна японска подправка, произведена чрез ферментация на соя), а много деца в Индия започват деня си с идли, вид кексче от сготвена на пара леща. Един по-познат начин за американското небце да изпълни насоките за превенция на рак може да бъде пълнозърнест бейгъл (геврек), намазан с хумус.
,,Можем да сме здрави” Д-р Майкъл Грегър
P.S. Храните, които имат предпазна роля срещу рака, помагат успешно и за превенция на вирусни и други инфекции.