ТРЕВОЖНИ ПЕРСПЕКТИВИ

Д-р Маргарет Чан, генерален директор на Световната здравна организация, наскоро предупреди, че може да ни очаква бъдеще, в което много от нашите чудодейни лекарства вече няма да действат. Тя заяви: ,,Пост-антибиотичната ера означава на практика край на съвременната медицина, такава, каквато я познаваме. Най-обикновени неща като стрептококова инфекция на гърлото или ожулено детско коляно биха могли отново да убиват. Скоро ерата на чудесата може да остане зад нас.

Препоръката на генералния директор, за да се избегне това, включва повсеместен призив за ,,ограничаване използването на антибиотици при производството на храни за терапевтични цели’. С други думи, антибиотици в животновъдството да се използват единствено за лечение на болни животни. Това обаче не се случва. В съединените щати производителите на месо дават милиони килограми антибиотици на животните във фермите единствено да ускорят растежа им или да предотвратят болести в често претъпканите, стресиращи и нехигиенични условия, в които се отглеждат животни за индустриални цели.  При това положение остатъците от антибиотиците могат да се озоват в месото, което консумирате. Изследвания показват, че следи от такива антибиотици като Sulfamethoxazole, Ciprofloxacin и Enrofloxacin се откриват в урината на хора, които консумират месо – макар че нито един от тях не е вземал тези лекарства.

Почти всяка по-влиятелна медицинска и обществена здравна институция е надигала глас срещу опасната практика да се дават тонове антибиотици на животните във фермите, само за да се угоят по-бързо. Въпреки това, обединената политическа мощ на земеделската и фармацевтичната индустрия, които печелят от продажбата на тези лекарстава, ефикасно противодейства на всякакви законодателни или регулаторни мерки.

,,Можем да сме здрави” Д-р Майкъл Грегър

Авторът предупреждава съветите, дадени в книгата, да се прилагат след консулт с личния или лекуващия лекар.