Тревожни факти за затлъстяването

Затлъстяването в последните десетилетия се превръща във все по-голям проблем за човечеството. В световен мащаб броят на хората с наднормено тегло се увеличават, пише ABC Fact.
Според проучвания, проведени от експерти по искане на фондация “Бил и Мелинда Гейтс”, проблемът засяга около 10% от световното население. Това означава, че с наднорменото тегло са 604 млн. мъже и жени, както и 108 млн. деца по света.
През последните 35 години хората с наднормено тегло са станали два пъти повече. Като повечето от тях са от страни със средни и по-ниски доходи.
Проблемът със затлъстяването е проучен в 195 държави. В края на изследването са изведени 4 важни заключения:

1. Проблемът не е в липсата на спорт

Разбира се, без активен начин на живот е трудно да се поддържа нормално тегло. Но излишните килограми не се появяват поради липсата на спорт.
Повечето хора се хранят тотално погрешно, консумирайки газирани напитки, бързи храни, които са евтини, но наситени с вредни мазнини и въглехидрати.
Високата цена на плодовете и зеленчуците често ги прави недостъпни за много хора.

2. Броят на дебелите деца расте

Децата с наднормено тегло не са толкова много, колкото възрастните, но с всяка година броят им се увеличава. Шампионът в затлъстяването сред възрастното население днес е Египет, а сред децата – САЩ. В първия случай, диагнозата е направена при 35% от възрастните, а във втория – при 13% от децата.
Поради заболявания при подрастващите се развиват по-често сърдечни проблеми и проблеми на кръвоносните съдове, както и диабет от 2-ри тип. Появата на излишни килограми в ранна възраст намалява качеството на живот и неговата продължителност.

3. Допълнителните килограми убиват по-често, отколкото автомобилните произшествия

Прекомерното тегло води до развитие на хронични здравословни проблеми: диабет, бъбречни и сърдечно-съдови заболявания, болки в ставите и някои форми на рак. Според изследване през 2015 г. от проблеми, породени от затлъстяване, са загинали 4 млн. души. По-малко загиват хора от терористични актове, пътни произшествия и болестта на Алцхаймер.

4. Гладът убива по-рядко от преяждането

Специалисти по незаразни заболявания на СЗО отбелязат, че за първи път в човешката история хората започват да умират от преяждане, а не от недостиг на храна.
Това изобилие от вредна храна е по-опасно, отколкото глада, причинени от липсата на храна.
През 2016 г. експертите на СЗО установиха, че броят на хората с дефицит на тегло намалява, а броят на пълните хората нараства. Според изследванията годишно жителите на Земята стават по-тежки с около 1,5 км. Ако тенденцията продължи, до 2025 г. 21% от жените и 18% от мъжете ще бъдат с наднормено тегло.

Източник: Мениджър Нюз