Тъгата трае 240 пъти по-дълго от другите емоции

Тъгата е най-дълготрайната емоция, разкри ново изследване, публикувано от Motivation and Emotion. То е едно от първите въобще, което се опитва да отговори на въпроса “Защо някои емоции траят повече от други?”.

Оказва се, че в сравнение със срама, изненадата и дори отегчението, тъгата продължава най-дълго.

Учените открили, че като правило тъгата се асоциира със събития, които имат дългосрочен ефект върху живота на хората, като например загуба на близък човек.

“Дълбокото и продължително размишление е основният фактор защо някои емоции продължават по-дълго от други – тези емоции, които предизвикват интензивно и дълготрайно замисляне, траят най-дълго.

Краткотрайните емоции обикновено, макар и не винаги, са предизвикани от събития със сравнително ниска важност. От друга страна, дългосрочните емоции обикновено са вследствие от наистина важни неща”, обяснява Саскиа Лаврийсен, един от авторите на изследването.

Резултатите са получени след проучване на 233 студенти, които са били помолени да си спомнят за емоционалните си преживявания (и за това колко дълго време са траели).

Най-кратки били отвращението, срамът и страхът, които преминавали по правило за около 30 минути. Тъгата обаче продължавала средно 120 часа.

Отегчението минавало в рамките на няколко часа (обикновено обаче се усещало, че трае по-дълго).

Страхът по-правило е краткотраен, докато неговият близък братовчед, тревожността, траела много по-дълго.

По подобен начин, изгарящият срам минавал относително бързо, но чувството за вина тлеело дълго.