ТЯЛОТО НЕ МОЖЕ БЕЗ ВОДА

Сигурно сте чували много пъти, че тялото ни има нужда от достатъчно вода. Защо това е така и от колко имаме нужда?

Водата е неразделна част от тялото. Около 60% от телесното тегло е вода, която е:

универсален разтворител

адекватна среда за химичните реакции

среда за изхвърляне на отпадните продукти

терморегулатор – има свойството да се изпарява и да поглъща голямо количество топлина

При попадане на вируси, бактерии и др. в организма, защитници са лимфоцитите и др. бели кръвни клетки, за чието правилно функциониране също играе съществена роля достатъчното количество вода в кръвта.

Една от причините за тромбозирането, дори увреждането на стените на кръвоносните съдове, може да е недостигът на вода.

Човешкият мозък е изграден от 15-40 млр. клетки, всяка от които се състои от 70-85% вода. Спадът на водното съдържание може да доведе до депресия и раздразнителност. При загуба на около 20% вода животът спира. При недостатъчен прием организмът включва компенсаторни механизми за ограничаване на загубите, но това е за сметка на качеството на живот – влошени очистителни процеси, промени в биохимичните реакции, нарушени функции на отделителните системи  и др.

Две системи в нашия организъм са пряко свързани с водата: отделителната и кръвоносната. Когато равнището на водата е ниско, бъбреците не функционират правилно. При недостатъчна вода се нарушава и функцията на формените елементи в кръвта, както и съдовата стена.

Нищо друго не може да задоволи нуждите на организма, както чистата вода. Чаят /не става въпрос за билковите чайове/, кафето, колата и др. безалкохолни напитки, както и алкохолните, замърсяват водата и натоварват организма със захар, химични стимуланти, бои, консерванти, ароматизатори и др.

Сигнали на организма, които предупреждават за обезводняване

Запек. Нарушаването на работата на червата, често е един от първите  признаци за недостатъчен прием на вода. В началния стадий на обезводняването другите системи на тялото страдат не толкова силно, защото набавят вода чрез червата и обмяната на кръвта в тях. Първото към което се прибягва са слабителните средства, но те заставят другите системи да изпомпват вода към червата. Решението е да се използва достатъчно количество вода, да се консумират плодове зеленчуци и други съдържащи фибри храни, да се извършва необходимия минимум от физически упражнения.

Потъмняване на урината съпроводено често със силна миризма.

Сухота в устата – понижена активност на слюнчестата жлеза.

Умора и забавяне на мисловната дейност – „замърсяване” на кръвта

Дневната загуба на вода е около 1000-1200 мл през бъбреците, 500-550 през кожата, 300-350 през белите дробове, 200-250 през изпражненията. Зависи от физическото натоварване, атмосферните условия, здравословното състояние и др. Тази загуба трябва да бъде компенсирана.

Жаждата не е сигурен индикатор за нуждите на тялото от вода. Неправилните, дълго практикувани навици, правят да не чувстваме реалните си нужди.

В заключение: основните функции на водата – универсален разтворител, среда за биохимичните реакции, среда за изхвърляне на отпадните продукти и терморегулатор, не могат да бъдат осъществени ефективно от никакви подправени заместители.

Д-р Веска Войчева