ТЯЛОТО НЕ МОЖЕ БЕЗ ВОДА

 Водата е неразделна част от тялото. Около 60% от телесното тегло е вода: 70-85% в мозъка, 75% в мускулите, 50% в костите, 93% в кръвта и т.н.

 • 40% от водата циркулира извън клетките /екстрацелуларна/. Посредством нея се извършва обмяната между клетките и околната среда.
 • 20% от водата се намира в клетките /интрацелуларна/, където прави възможни биохимичните процеси.

Функции на водата:

 • универсален разтворител
 • адекватна среда за химичните реакции
 • среда за изхвърляне на отпадните продукти
 • терморегулатор-свойство да се изпарява и да поглъща голямо количество топлина
 • обуславя размера и формата на клетките

При попадане на вируси, бактерии и др. в организма, защитници са лимфоцитите и др. бели кръвни клетки, за чието правилно функциониране също играе съществена роля достатъчното количество вода в кръвта.

Една от причините за тромбозирането, дори увреждането на стените на кръвоносните съдове, може да е недостигът на вода.

Човешкият мозък е изграден от 15-40 млр. клетки, всяка от които се състои от 70-85% вода. Спадът на водното съдържание може да доведе до депресия и раздразнителност. При загуба на около 20% вода животът спира. При недостатъчен прием организмът включва компенсаторни механизми за ограничаване на загубите, но това е за сметка на качеството на живот – влошени очистителни процеси, промени в биохимичните реакции, нарушени функции на отделителните с-ми  и др.

За поддържане на биохимичните процеси в организма, правилното функциониране на всички органи и системи и за пълното и своевременно отстраняване на отпадните продукти от организма са необходими мин. 2л. вода дневно. Две системи в нашия организъм са пряко свързани с водата: отделителната и кръвоносната. Когато равнището на водата е ниско, бъбреците не функционират правилно. По време на тези периоди част от работата им се поема от черния дроб. Една от главните му функции е да превърне чрез метаболизъм мазнините в употребяема енергия. Ако черният дроб бъде претоварен, той не може да метаболизира всички необходими мазнини. Изпийте една-две чаши вода и оставете черния дроб да помогне за намаляване на теглото. При недостатъчна вода се нарушава и функцията на формените елементи в кръвта, както и съдовата стена.

Нищо друго не може да задоволи нуждите на организма, както чистата вода. Чаят /не става въпрос за билковите чайове/, кафето, колата и др. безалкохолни напитки, както и алкохолните, замърсяват водата и натоварват организма със захар, химични стимуланти, бои, консерванти, ароматизатори и др.

Получаваме пълноценна вода и посредством храните с високо водно съдържание – плодове и зеленчуци. Д-р Даймънд в „Сила за живот” препоръчва 70% от менюто да са плодове и зеленчуци в прясно състояние. Макар концентрираните храни да поддържат живота в човешкото тяло, това става с цената на постоянно западащо здраве, жизненост и енергия.

 Приета по неправилен начин водата може да навреди.

Не е полезно да се пие вода по време на хранене, тъй като тя разрежда храносмилателните сокове и забавя и влошава храносмилането. Не трябва да се пие вода 15 мин преди и 1 час след хранене.

Много студена вода води до спазъм на кръвоносните съдове на стомаха, с което също се нарушава неговата функция.

Горещите напитки увреждат тъканите на хранопровода и стомаха. Сред северните народи, употребяващи горещи напитки, ракът на хранопровода и стомаха са по-чести.

Лична хигиена без вода е невъзможна

Голяма част ат отпадните продукти се отделят чрез кожата. Запушването на порите на кожата при недостатъчна хигиена, нарушава потоотделянето, а чрез него се изхвърля една трета от отпадните продукти. Не случайно някои лекари наричат кожата трети бъбрек.

Привикването към студени обливания или студени душове, в края на всяко хигиенно къпане, осигурява закаляването на организма. Добър ефект имат редуващите се контрастни душове, с постоянно увеличаваща се амплитуда на температурата. Страдащите от тежки сърдечно съдови заболявания и високо кръвно налягане трябва да увеличават много внимателно амплитудата.

Сигнали на организма, които предупреждават за обезводняване.

 1. Запек. Нарушаването на работата на червата, често е един от първите  признаци за недостатъчен прием на вода. В началния стадий на обезводняването другите системи на тялото страдат не толкова силно, защото набавят вода чрез червата и обмяната на кръвта в тях. Първото към което се прибягва са слабителните средства, но те заставят другите системи да изпомпват вода към червата. Решението е да се използва достатъчно количество вода, да се консумират плодове зеленчуци и други съдържащи фибри храни, да се извършва необходимия минимум от физически натоварвания.
 2. Потъмняване на урината съпроводено често със силна миризма.
 3. Сухота в устата – понижена активност на слюнчестата жлеза.
 4. Умора и забавяне на мисловната дейност – „замърсяване” на кръвта

Дневната загуба на вода е около 1000-1200 мл през бъбреците, 500-550 през кожата, 300-350 през белите дробове, 200-250 през изпражненията. Зависи от физическото натоварване, атмосферните условия, здравословното състояние и др.

Жаждата не е сигурен индикатор за нуждите на тялото от вода. Неправилните, дълго практикувани навици, правят да не чувстваме реалните си нужди. Понякога жаждата може погрешно да бъде възприета като глад. Често изпиването на чаша вода или билков чай при чувство за глад го премахва.

В заключение: основните функции на водата-универсален разтворител, среда за биохимичните реакции, среда за изхвърляне на отпадните продукти и терморегулатор, не могат да бъдат осъществени ефективно от никакви подправени заместители.