УМСТВЕНА УМОРА

Хипертоничната (умствена, нервна) умора се причинява от твърде силно умствено напрежение или емоционален стрес при нарушен баланс на почивка и физическа активност. Възможно е да сте мислили доста усилено или да сте се безпокоили твърде сериозно. Тя се характеризира с раздразнителност, нетърпеливост,  депресираност или тъга. Мускулите са напрегнати. Може да се чувства умора или да се изпадне в състояние на нетърпимост към хора, които обичате, и дейности, които сте вършили с удоволствие.

Безсъние, главоболие, болки в гърба и други психосоматични нарушения може да допринесат за вашето емоционално и физическо изчерпване. Увеличената продължителност на съня е също симптоматична, като е характерно, че той е неспокоен.

Лечението на този тип умора е просто: физически упражнения! Колкото да е парадоксално, усилените упражнения стават почивка. Излезте навън на разходка с бързо темпо в продължение на половин час. Освободете тялото от замърсителите, като пиете повее вода и изпълвате дробовете си с пресен въздух. Най-лошото, което можете да направите, е да седнете в мекия фотьойл и да започнете да гледате любимата си телевизионна програма!

Накратко, за да намалите последиците от умствената и нервната умора, вкарайте в действие вашите мускули.

,,Ново начало” – 45 стр. Издателство ,,Нов живот”