УНИКАЛНАТА ХРАНА МЕД

Ако искате здравословна алтернатива на захарта, най-доброто решение е медът

Пчеларството е познато от дълбока древност за човека, който е използвал отначало продуктите мед и пчелен восък, а по-късно пчелна отрова, прополис, пчелно млечице, пчелен прашец. Основно място сред пчелните продукти заема пчелният мед.
Изучаването на биологично-активните качества на меда, като уникален продукт на живата природа, е започнало преди столетия, но продължава и в днешно време. Установено е, че приемът на мед положително повлиява оздравителния процес след инфекциозни заболявания, възпаления на стомашно-чревния канал, чернодробни проблеми. Създадено е специално направление в медицината, наречено Апитерапия. В науката за хранене на човека, медът е познат като концентриран захарен продукт, източник на лесноусвоими моно- и дизахариди – бързи доставчици на енергия за работата на сърцето и мозъка (100 гр. мед съдържат 310 ккал).
Химическият състав на меда включва органични киселини (млечна, ябълчна, лимонова, оксалова) и ензими (диастаза, фосфатаза, каталаза, инвертаза), които освен, че придават приятни вкусови качества, подобряват процесите на храносмилането. Медът и пчелните продукти са богати на много минерални вещества. От особено биологично значение за кръвотворенето са желязото, медта, цинкът, магнезият, кобалтът. Желязото в пчелните продукти е лесно усвоимо и обезпечава насищането на работещите органи с кислород, подсигурява синтеза на веществото миоглобин, което пък представлява своеобразно кислородно депо в мускулите. Така, медът и пчелните продукти допринасят за повишаване дееспособността и издръжливостта на организма към натоварвания. Алкалните минерални елементи благоприятно повлияват ацидозата (повишената киселинност на кръвта) при интензивна мускулна дейност. За покриване на високите потребности на организма от фосфор (с цел образуване на аденозин-трифосфат (АТФ – носител на енергия), при хора с висока интензивност на физическия труд и при активно спортуващи, е препоръчително да се използва мед.
Пчелният мед и другите пчелни продукти съдържат и много витамини (В1, В2, В6, В12, РР, фолиева киселина и др.), при това в задоволителни от физиологична гледна точка количества. Като се има предвид, че високото нервно-психическо напрежение е свързано с понижаване на тъканната концентрация на витамини от група В, става ясно защо пчелните продукти са предпочитани обогатители на храната на умствени работници. Важно е да се отбележи, че витамин В2 (рибофлавин) в меда е около 16 пъти повече, отколкото в ябълките и кайсиите.
Най-добра медико-биологична характеристика притежават светлите видове мед – липов, акациев и др. От тъмните видове мед най-полезен е този от елда. В препоръките за прием на храни към Физиологичните Норми за хранене на населението в България от 1994 г., дневното количество мед за здрав човек е 20 грама.
От векове медът и пчелните продукти се използват и като обогатители на храната при хора с различни здравни проблеми. Те благоприятно повлияват структурата и функцията на ред органи и системи: сърдечно-съдова, отделителна, чернодробна, нервна, кожа. Като слабително средство, медът се използва в доза 100 гр., изпит с топла вода на гладно, а като сънотворно – 50 гр. мед, половин час преди лягане.
Поради наличието на мравчена киселина и на други противобактерийни вещества, медът не ферментира и може да служи за консервиране на храни.
От всички пчелни асортименти, медът е най-превъзходният и уникален продукт на живата природа, съдържащ повече от 400 биологично-активни вещества, а и най-широко се използва в храненето на съвременния човек.

Д-р Веска Войчева