УРОЦИ ОТ ВЪГЛЕХИДРАТИТЕ

Храните, които ядем всеки ден, може да повишават или понижават активността на челния дял. Други части от тялото могат да използват мазнини, белтъци или въглехидрати за получаване на енергия, но не и мозъкът. Той използва глюкоза, прост въглехидрат, като почти единствен източник на енергия. Очевидно в резултат на много бързия мозъчен метаболизъм, той е зависим ежеминутно от снабдяването с този прост въглехидрат. Обяснението е лесно: мозъкът има скорост на метаболизма 7,5 пъти по-висока от обикновените телесни тъкани. Въпреки че представлява само 2% от телесната маса, той оползотворява 15% от общия метаболизъм.

Мозъкът няма много място да съхранява хранителни вещества.  Той е доста ограничен от твърдата обвивка на черепа. Мозъчните клетки могат да складират глюкоза само до две минути, и то под формата на гликоген. За да работи максимално добре, челният дял трябва да получава кръв с постоянно и достатъчно количество глюкоза.

Преди години, когато учените за първи път откриват, че мозъкът функционира най-добре на въглехидратно гориво, някои хора започват да наричат бонбоните ,,храна за мозъка“. После научихме, че рафинираната захар изобщо не е добра храна за мозъка. Захарта уврежда мисловната и интелектуалната функция на мозъка.

,,Изход от депресията” Д-р Нийл Недли

Можете да поръчате книгата на 0895 696 461