УСТАНОВЕНО ОТДАВНА

Тайната на атеросклерозата започна да се разбулва, когато в началото на века руски изследователи експериментираха със зайци, хранени с месо и яйца. Те откриха, че зайците имат високи нива на холестерол и сериозни запушвания на артериите.

По-късно, през 1916 година, ноландски изследовател докладва, че като цяло японците имат ниско ниво на холестерол в кръвта и са буквално свободни от атеросклерозата за разлика от холандците. Когато забелязал, че японските стюардеси, които работят и се хранят на холандски кораби, са с високо ниво на холестерол в кръвта, както холандците, предположил, че атеросклерозата може да не е свързана с расата, но с диетата.

Допълнителна подкрепа на ,,диетичната теория“ била установена през Втората световна война, когато повечето европейци били принудени да променят своите навици на хранене. От обичайната диета с месо, яйца и млечни произведения те преминали към по строга и оскъдна диета, състояща се от картофи, зърнени храни, бобови растения, кореноплодни растения и зеленчуци. В продължение на почти цяло десетилетие в различните националности на Европа било документирано значително намаление на атеросклерозата.

За твое здраве – д-р Ханс Дийл   Издателство ,,Нов живот“