– Какво да направя, за да живея по – добър живот? -попитал един ученик Епиктет.
Ето отговора на философа :
– Време е да приемеш на сериозно задължението да осъществиш идеалите си. След като определиш духовните принципи, които искаш да прилагаш, почни да ги спазваш, все едно са закони. Това, че другите не споделят мнението ти, не бива да те вълнува. Колко време още ще отлагаш да бъдеш този, който наистина си? Твоето най – благородно ” аз ” не може да чака повече.
– Но този път е много труден – оплакал се ученикът, – близките, приятелите ми, обществото ми създават пречки. Ако тръгна да се боря за идеалите си, няма ли да си създам повече трудности? Не е ли по – добре да почакам, докато всички започнат да споделят моя проект?
Тогава Епиктет му рекъл :
– Приложи принципите си още сега . Стига извинения и отлагане. Това е твоят живот! Bече не си дете. Колкото по – скоро започнеш духовната си програма, толкова по – щастлив ще бъдеш. Колкото повече изчакваш толкова по – уязвим ще ставаш за посредствеността и ще се чувстваш изпълнен със срам и съжаление, защото знаеш, че можеш повече. Така че обещай си да престанеш сам да се разочароваш. Отдръпни се от тълпата. Вземи решение да бъдеш неповторим и направи онова, което трябва да направиш. Cега!