УЧЕТЕ ДЕТЕТО СИ ДА ОТСТОЯВА ПРАВАТА СИ… БЕЗ АГРЕСИЯ

Знаете ли какво вижда често един учител от началото училище, когато влиза в клас? Вижда кълбо от момчета (а понякога и момичета), които крещят, блъскат се, ритат се, удрят се с истинско озлобление. И ми се струва, че вече започнахме да приемаме такива сцени не за изключение, а за норма.

Основният проблем? Не са институциите или училището, макар че и те имат своето място и не винаги реагират адекватно. Главният проблем сме ние, родителите.

Ако сте от родителите, които желаят децата им да бъдат добри хора, а не агресивни, можете да направите много неща. Ето някои от тях:

  1. Самите вие бъдете образец за НЕАГРЕСИВНО поведение – не използвайте обиди, не псувайте, не използвайте физическа разправа, когато не става на вашето.
  2. Учете себе си и детето си на истинския смисъл на думата УВАЖЕНИЕ – да зачитам личността и правата на другия, без непременно да трябва да го харесвам.
  3. Не позволявайте на детето си да решава СПОРОВЕТЕ с другите деца агресивно – с удари, блъскане, обидни думи, унижение.
  4. Замествайте постоянно агресивното поведение със САМОКОНТРОЛ – в думите, в мислите, в жестовете, в поведението.

Пример: Детето се оплаква, че съученик го е ударил и ритнал.

1 вариант: Намирам другия родител и детето му и пред погледа на моето дете им обяснявам със злоба в погледа и неистови крясъци, че ако още веднъж се случи…

2 вариант: Намирам другия родител и детето му и пред погледа на моето дете им обяснявам възможно най-спокойно, но сериозно, че такова поведение е неприемливо и ако продължава, ще се обърна към ръководството на училището.

Вие избирате. Решението не винаги е лесно. И не е добре все нашето дете да страда. Но може да се намери приемливо, неагресивно решение, ако си направим труда да го потърсим.

Йорданка Дейчева, психолог

Клуб Психология и здраве – Плевен; psihologiaizdrave@abv.bg