ФАКТОРИ ЗА ДЕПРЕСИЯ

  • Непроменими фактори
  • Фактори, свързани с храненето
  • Социални фактори
  • Други фактори за начина на живот
  • Медицински заболявания
  • Неравномерна електрическа активност на мозъка
  • Нетипични причини за депресия
  • Недоказани причини за депресия

Непроменими рискови фактори за депресия 

  • Генетика
  • Възраст
  • Пол
  • Етнически разлики
  • История на депресия в юношеството
  • Семейна история на депресия

 Генетика

Важно е да се подчертае, че наследствените склонности (наречени „генетика“) може да подготвят пътя за депресията. Но само те не са винаги достатъчни да я причинят. Хората, които имат наследствени депресивни склонности, могат да избегнат заболяването, като обръщат внимание на другите рискови фактори.

За съжаление, изглежда няма един определен ген, отговорен за депресивната склонност. По-вероятно е много гени да играят различни роли за подготвяне сцената за депресията, като последните играчи са начинът на живот и други фактори.

В по-широк смисъл, генетиката отговаря за пола и е свързана с етническите ни корени. Въпреки това, независимо от връзката между гените и така наречените „демографски фактори“, когато става въпрос за пол и раса се намесват значително и социални фактори.

Депресия, наследственост, хранене

Семейна история за депресивно разстройство

Има широк консенсус, че рискът от депресия се повишава значително, когато има семейна история за депресивно разстройство, особено ако то се проявява в роднини по права линия, като братя и сестри или родители. Умствените заболявания могат да се предават от родител на дете. Едно проучване показва, че децата, чиито родители страдат от тежка депресия, са девет пъти по-склонни да се депресират от другите деца.

Хранене

Храненето има такова дълбоко влияние върху човешкия метаболизъм, че не е изненадващо, че има тясна взаимовръзка между храните, които ядем, и риска от депресия. Обаче тъй като всички имаме различна генетика и живеем в различна среда, влиянието на хранителните фактори върху депресията е много различно при всеки човек.

Затова някои от факторите, свързани с храненето, могат да доведат до депресия, ако е налична определена генетика или други условия. Това съображение не омаловажава значението на факторите или връзката им с храненето. Точно обратното, тъй като скритата генетика или метаболитната податливост на човека често не са известни, е редно да избираме диета, включваща възможно най-много хранителни вещества.

 Диетични фактори, засягащи психичното здраве

  • Серотонин
  • Мазнини омега-3
  • Фолиева киселина
  • Витамин В12
  • Хомоцистеин
  • Прием на белтъци и ранен пубертет

Недостатъчно серотонин и депресия

Ниските количества серотонин в мозъка са фактор, допринасящ за депресията. Освен това, в областта на челния дял (наречен фронтален дял на мозъчната кора) серотонинът се произвежда в по-големи количества, отколкото в някоя друга част от мозъка. И както може да се очаква, ако челният дял е депресиран, количеството съответно ще бъде по-ниско.

Високото ниво на серотонин в мозъка е важен фактор за лечение на депресията, но той не се намира в никоя храна или хранителна добавка. Може да се произвежда единствено вътре в тялото.

То има нужда от определени „суровини“, за да прави серотонин. Една от тях е аминокиселината триптофан. Консумирането на храни с достатъчни количества триптофан оптимизира произвеждането на серотонин.

Едно проучване включва 15 жени, които имат минала история на депресия, но са се възстановили и понастоящем са умствено здрави и щастливи без да приемат медикаменти. Тези жени са поставени на диета с ниско съдържание на триптофан. Тя довежда до 75% понижение на концентрацията на триптофан в плазмата. Десет от петнадесетте жени проявяват временни, но клинично значими депресивни симптоми. Някои от тях твърдят, че болестта „се е повторила изцяло“. Учените отбелязват, че една жена „преживя внезапен пристъп на тъга, депресия и неконтролируем плач“.

Една от моите пациентки беше забелязала, че ако само за един ден премине на диета с ниско количество триптофан, ще последва повторение на депресията и анорексията при нея.

БОГАТИ НА ТРИПТОФАН ХРАНИ (мг/100г)
Тиквени семки, печени                                  1312

Водорасли спирулина, изсушени                929

Семена от чия                                                        721

Сусамово семе                                                       388

Слънчогледови  семки, изсушени               348

Черни орехи, изсушени                                    318

Ленено семе                                                           297

Тофу, сурово, твърдо                                         246

Овес                                                                          234  

Йорданка Дейчева, психолог

Източник: Д-р Недли, „Изход от депресията“, издателство “Нов Живот”