Аз съм малка. Летя, но невинаги съм летяла. Имам способността да се преобразявам и от сив и грозен червей съм се превърнала във весело пъстроцветно създание, което лети, без да има криле.

Не се стремя към най – високото. Достигнала съм подходящата височина и добре виждам какво има над мен и под мен. Поискам ли, слизам на земята, но понеже не тежа, мога да възседна цвете или да тръгна по гърба на някое животно, което, разбира се, няма да притесня, понеже не хапя и не го уморявам.

Понякога се отпускам на въздушните течения и тогава – без усилие – попадам в смайващите пейзажи, които вятърът избира вместо мен. Аз съм мирно създание и поддържам добри отношения с всички. Хем съм нежна и крехка, хем съм силна, защото умея да избирам кога точно да полетя и кога да кацна. Не вдигам шум, не пея. Движа се тихо, без да привличам внимание.

Аз съм могъща. Казват че ако размахам криле в единия край на планетата, умноженото им движение може да предизвика ураган в отсрещния край. Опитвам се да направя малко по – приятен и красив света, в който живея. Живея кратко. Но веднъж умрях като червей и се родих в пеперуда.