ХИДРОТЕРАПИЯ ПРИ ГЛАВОБОЛИЕ

Хидротерапията (водолечението) има бързодействащ ефект върху кръвообращението. Същевременно съдейства за мускулната релаксация, което помага за облекчаване на главоболието, особено за предотвратяване на главоболието от напрежение, тъй като най-разпространената причина за появата му е напрягането вследствие стягане или спазми на мускулите на раменете и шията. Освен това хидротерапията се препоръчва и при различните видове мигрена и периодично главоболия, тъй като спомага за облекчаване на симптомите при настъпване на главоболието.

За тази цел можем да приложим следните лечения:

  • Горещи бани, сауна или баня на цялото тяло. Сменящ се горещ и студен душ, прилаган особено на врата и гърба.
  • Горещи компреси на врата в продължение на 30-60 минути. (За да поддържаме компресите горещи, те трябва да се сменят на всеки 15 минути).
  • Затоплящо разтриване на горната част на тялото: Седейки на стол, вземате парче плат, натопен в студена вода и разтривате добре ръцете – от китката до раменете, след това гърдите, корема и гърба, и накрая – шията. Без да изсушавате кожата, обличате хавлия или памучна (може и вълнена) пижама или покривате цялото тяло с одеяла, докато се стоплите.

,,Главоболието – научни и природни средства за лечение“ Издателство ,,Нов живот“

,,Трябва винаги да имаме предвид обаче първостепенната роля на лекарите, чийто професионализъм в различните сфери на медицината никога не бива да бъде пренебрегван. Затова диагнозите винаги трябва да бъдат поставяни от правоспособен лекар – единствената личност, която има право да анализира състоянието на пациента и която притежава нужната квалификация да приложи най-доброто лечение при всеки отделен случай.“ – от автора

P.S. Лечение с промяна на храненето, начина на живот и природни средства се провежда задължително под наблюдение на личния лекар или лекар – специалист в съответната област.