ХИПЕРТОНИЯ

Причините за високо кръвно налягане могат да бъдат различни, затова винаги трябва да се търси специализирана медицинска помощ. Кръвното налягане може да се повиши при влошена бъбречна функция, дефект в калциевата обмяна, атеросклероза, наднормено тегло, стрес, злоупотреба с консумацията на сол и захар, непълноценно хранене, алкохол и др.

Съществуват ефикасни природосъобразни методи за нормализиране на високото кръвно налягане, но не трябва да се разчита само на тях, преди да е проведена консултация със специалист.

Ето най-важните от тях:

  1. Консумиране на естествени храни. При преработените храни много от естествените съставки, придаващи вкус, се унищожават. Това налага добавянето на мононатриев глутамат, сол, захар и други увреждащи добавки.
  2. Разтоварващи дни, например един ден в седмицата. Така натрупаните токсини и задържана вода се извеждат от тялото.
  3. Влакнини. Хората, консумиращи много влакнини, имат по-ниско кръвно от тези с бедна на влакнини диета.
  4. Плодове, зеленчуци и техните сокове. Разтоварващите дни на сокове е една от най-ефективните форми за лечение на хипертонията. Те намаляват хормоните на стреса, в резултат на което се предотвратява спазъма на кръвоносните съдове.
  5. Чесън и лук. Чесънът и лукът намаляват кръвното налягане чрез разширяване на кръвоносните съдове
  6. Ненаситени мазнини. Чрез изследване на Станфордския университет е установено, че една супена лъжица мононенаситени мазнини на всеки 1000 приети калории намалява систолното налягане с 10 mm/Hg. Най-добрият източник на мононенаситени мазнини е зехтинът.  Омега-3 мастните киселини също водят до намаляване на кръвното налягане и предпазват от инфаркт и инсулт. Съдържат се в рибата, орехите, лененото семе, зеленолистните зеленчуци, най-вече в тученицата, която за съжаление много изхвърлят като плевел. Няколко ореха или 1-2 супени лъжици ленено семе, смляно преди консумация са чудесно средство за поддържане на нормално кръвно налягане.
  7. Упражнения. Редовните упражнения по 30 минути на ден 4-5 пъти седмично, могат да намалят кръвното налягане от 5 до 20 mm/Hg. Съдействат за укрепване на кръвоносните съдове и елиминиране на стресовите хормони.
  8. Витамини.

– Витамин Е може да предотврати инфаркт или инсулт, тъй като предпазва от утаяване на тромбоцитите, при което се образуват кръвни съсиреци.

– Холин – важен за намаляване на кръвното налягане. Намира се в яйчния жълтък, бобовите храни, лененото семе, зелените листни зеленчуци.

– Витамин С. Изследванията са показали, че витамин С може да предпази от високо кръвно налягане и дори помага за леко намаляване на вече увеличеното кръвно налягане.

  1. Минерали.

– Калций. Стабилизира артериалния кръвоток.

– Магнезий. Много от хората, чийто организъм страда от недостиг на магнезий, имат високо кръвно налягане, което се нормализира, като се възстанови нивото му.

– Калий. Недостигът на калий кара тялото да задържа повече натрий. Натрият и калият трябва да са в равновесие. Вместо сол може да се използва калиев хлорид