ХРАНА ЗА МОЗЪКА

При едно наскорошно проучване бе установено, че американците от японски произход, живеещи на Хаваите, имат по-висок риск от Алцхаймер, отколкото японските мъже, живеещи в Япония. Друго проучване установи, че местните африканци са със значително по-ниска честота на деменция и Алцхаймер от африканците, живеещи в щата Индиана. Тези две проучвания ясно подкрепят идеята, че околната среда играе важна роля в когнитивните разстройства. В световен мащаб превалентността на когнитивните разстройства има сходна характеристика с останалите „западни” болести. Честотата на Алцхаймеровата болест е по-ниска в по-малко развитите места на света. Едно наскорошно проучване сравнява честотата на Алцхаймеровата болест с диетичните променливи величини в единадесет различни страни и установява, че популации с висок прием на мазнини и нисък прием на зърнени храни имат по-висока честота. Изглежда попаднахме на нещо. Ясно е, че диетата има важен глас при решаване на това, доколко добра ще е мисълта ни на стари години. Но какво точно е добро за нас? Нови изследвания при състояния с по-леко когнитивно разстройство показаха, че високите нива на витамин Е в кръвта са свързани с по-малка загуба на памет. По-малка загуба на памет има и при по-високи нива на витамин С и селен, които намаляват въздействието на свободните радикали. Витамините А и С са антиоксиданти, които се срещат почти изключително в растителните храни, докато селенът се среща както в растителни, така и в животински храни.

,,Китайското проучване“  д-р Кембъл